ZLATNI DJEČAK

Andrés Iniesta: Bijeli princ novi je junak Crvene furije

Zvijezda Svjetskog prvenstva s velikim srcem za prijatelja
 Reuters

Zlatnog patuljka naslijedio je Zlatni dječak. Diego Maradona je out, Andrés Iniesta in. Bijeli princ, kako ga zovu zbog albino-sindroma s kojim je rođen, predodređen je za odlučujuće golove, još je jedan izdanak Barcelonine škole nogometa (La Masia) i još jedan junak Svjetskog prvenstva 2010. koji je u seniorskom nogometu debitirao kao maloljetnik kod vizionara Louisa Van Gaala.

Altruist na terenu

Andrés Iniesta (26) je kao albino odmalena naučio živjeti s tim da je drukčiji, izrazito bijelog pigmenta na tamnom španjolskom jugu. Netipični junak, altruist ne samo na terenu, još jedan od onih koji je kao osoba definitivno sazrio i spoznao kakav je zapravo životni tobogan doživjevši iznenadnu smrt bliske osobe. Nakon pogotka Nizozemcima u 116. minuti finalnog nadmetanja, Zlatni dječak iz Fuentealbille (Albacete, pokrajina Kastilja) nije podignuo dres preko glave od veselja, nego da bi odao počast prijatelju preminulom prošlog ljeta od srčanog udara, suigraču s kojim je prošao sve reprezentativne omladinske kategorije, osvojio EP-e do 16 i do 19 godina: “Dani Jarque, siempre con nosotros (uvijek s nama)”, pisalo je na podmajici.

- Želio sam nositi Danija sa sobom. Željeli smo mu odati počast, a finale je bilo najbolja prigoda za to - rekao je Iniesta, koji je zbog krutih Fifinih pravila za svoj čin kažnjen žutim kartonom.

Smiješak za kraj

Iniesta je još jedan od slavljenih za koje naslovnice nisu predodređene. Nema tijelo seks-simbola, uostalom, visok je samo 170 cm, ima stalnu djevojku, ne daje ni bombastične izjave za naslovnice. Nakon svog najvažnijeg pogotka u karijeri bilo mu je gotovo neugodno što su ga izabrali za igrača utakmice:

- Ne mogu vjerovati da smo ostvarili san. Imao sam prigodu zabiti taj važan gol i time jednostavno malo više pridonijeti uspjehu naše momčadi.

Malo pridonio? “Ti si najbolji, ti si najbolji”, skandirali su mu suigrači, na što se Andres, emocionalno i tjelesno (pretrčao 14 km!) potpuno ispražnjen napokon nasmijao.

- Nakon ovoga će u Španjolskoj porasti popularnost hobotnica - zaključio je, usmjeravajući slavu prema Paulu.

Nemoguće ga je čuvati

Nije del Bosque slučajno uoči SP-a više nego zbog Torresova strepio zbog Iniestina zdravlja. Iskusni Xavi je kao kreativac organizator igre, ali Iniesta je stvaratelj koji daje onaj touch of class igri Barcelone i Španjolske. Iako rođenjem nije Katalonac, Iniesta nastupa i za katalonsku reprezentaciju izbornika Johana Cruyffa. Barcelonini izviđači snimili su ga kao 12-godišnjaka i odmah ga doveli u La Masiju, preselivši, dakako i cijelu obitelj. Motoričnošću i nadarenošću bio je idealan za tiki-taka iliti tap-tap stil igre koji forsira Barçina škola, posjed lopte i brzi protok po zemlji s puno igrača u završnici. Najvažnija Iniestina igračka značajka je osjećaj za ubacivanje između linija suparnika, zbog čega ga je gotovo nemoguće čuvati. Najčešće počinje utakmice u veznom redu, ali nerijetko je i napadač, obavezno tijekom utakmice mijenja strane, time i zone djelovanja.

Prošla sezona bila mu je isprepletena ozljedama, protiv Švicarske u 1. kolu nije bio pravi i nije slučajno baš tu utakmicu La Furia Roja (crvena furija) izgubila. Inieste zbog ozljede bedra nije bilo na lanjskoj generalki za Mundijal, Kupu konfederacija, i Španjolska je prekinuvši niz od 35 dvoboja bez poraza i 15 uzastopnih pobjeda. Uostalom, i Mourinhov Inter je ovog proljeća u polufinalu Lige prvaka izbacio Barcelonu kojoj u obje utakmice nije mogao pomoći ozlijeđeni Iniesta! Bez Andrésa je Messi kao riba na suhom.

Predodređen za golove

Primijećeno je i napisano odavno: što bi dao Maradona da su Iniesta i(li) Xavi Argentinci, jer tajna Messijeva uspjeha u Barceloni, a neuspjeha u nacionalnoj vrsti je u kretivnim veznim igračima kakve Argentina nema.

Kad je vidio s kakvim talentom raspolaže, Van Gaal je 2002. mrtav hladan prekrižio Riquelmea i nagovarao katalonske medije da podržavaju Iniestu, no tek je od sezone 2004./05. španjolski Modrić postao prvotimac. Predodređenost za odlučujuće pogotke nagovijestio je već svojim prvijencem za Španjolsku: u prijateljskom dvoboju s Engleskom na Old Traffordu, u veljači 2007. za 0-1. U Uefinu najmomčad bio je uvršten 2009., a proglašen je i najboljim španjolskim igračem 2009. Gotovo sigurno bit će to i 2010., na radost svog ponajvećeg hrvatskog obožavatelja - Žutog Prosinečkog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 12:36