ŠOKANTNA PRESUDA

AMERIČKI MILIJARDER IZBJEGAO ZATVOR Sudac: 'Teško sam donio odluku, ali bolje je ovako'

 Screenshot

Američki milijarder H. Ty Warner, koji se obogatio na plišanim životinjama, zahvaljujući svojim donacijama za razne humanitarne svrhe uspio je izbjeći inače uobičajenu zatvorsku kaznu za utaju, iako je u Švicarskoj skrivao čak 25 milijuna dolara prihoda.

Prema američkim zakonima mogao je dobiti zatvorsku kaznu do pet godina, ali određena mu je kazna od samo 500 sati rada za opće dobro uz rok kušnje od dvije godine.

- Teško sam donio odluku, ali bolje je da on nastavi sa svojim dobrim djelima – objasnio je sudac Charles Kocoras presudu dodajući kako je na njegovu odluku utjecao dosadašnji Warnerov humanitarni rad. Državno tužiteljstvo nije zadovoljno, naravno.

- Bez zatvorske kazne utaja poreza nije ništa drugo do pogrešna investicija – kazala je tužiteljica Michelle Peterson.

Američke vlasti posljednjih godina su se žestoko bacile na progon Amerikanaca koji prihode skrivaju na tajnim računima u inozemstvu, a upravo je Warnerov slučaj bio jedan od ključnih, medijski najeksponiranijih optužnica. Prema podacima američke porezne uprave on je na svom računu u Švicarskoj u jednom trenutku imao čak 107 milijuna dolara. Na taj iznos, da ga je unio u SAD odnosno prijavio poreznoj upravi, morao bi platiti porez po stopi od 35 posto, što bi ga, bez olakšica, stajalo više od 3,5 milijuna dolara. Donacije, podsjetimo, u SAD-u predstavljaju veliku poreznu olakšicu.

Međutim, utaja ga je, pokazalo se, na koncu gotovo dvostruko više stajala. Naime, H. Ty Warner je na suđenju priznao krivnju, pristavši time platiti kaznu od čak 53 milijuna dolara i zaostale poreze u visini od pet milijuna dolara.

Pred sudom je Warner od početka pokazivao kajanje, pa je i prije izricanja kazne kazao kako osjeća sram i neugodu zbog onoga što je učinio. Njego sram je u obzir uzeo i sudak, koji je kazao kako je Warner dio kazne odradio već i kroz 'javno poniženje' zbog suđenja. Sudac je spomenuo činjenicu kako je Warner do sada donirao, među ostalim, 20 milijuna dolara prihoda od igračke koja je dizajnirana u čast princeze Diane.

Warner je svoje poslovno carstvo, čiju vrijednost Forbes procjenjuje na 2,6 milijardi dolara, izgradio na popularnim plišancima Beanie Babies, koje je počeo proizvoditi 1995. godine. Iako je njegova kompanija TY, čiji je Warner jedini vlasnik, 1999. najavila prestanak proizvodnje, potražnja ih je ipak natjerala na promijene odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 06:02