IZA KULISA

A ZAŠTO HRVATSKA NE BI POSTAVILA IZLOŽBU O JASENOVCU? Dačić nije u pravu kada proziva RH, ali ni hrvatska vlast nije vjerodostojna kada mu replicira

Jasenovac
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Srbija je postavila izložbu o Jasenovcu u UN-u, a Ivica Dačić, njen ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade, pozvao je hrvatskog premijera Plenkovića da ode u Jasenovac kako bi se poklonio žrtvama tog logora.

“Ova izložba nije uperena ni protiv koga, osim protiv zločinaca i onih koji žele da se to zaboravi i izbriše”, rekao je Dačić.

Smije li Srbija organizirati izložbe o Jasenovcu?

Ustvari, smije. Činjenica je da je Jasenovac bio na području Hrvatske, da su njime upravljali ustaše, ali i da su Srbi bili najbrojnije žrtve, stoga nije neobično da Srbija obilježava logor u kojem su ubijani. Osporiti to bilo bi kao da se Hrvatima zabrani obilježavanje “križnoga puta”, što ne treba miješati sa slavljenjem NDH.

Je li Dačić u pravu kad proziva Hrvatsku?

Ne, osobito kada govori da je izložba uperena protiv onih koji bi htjeli da se zločin zaboravi i izbriše. Srbija je, naime, rehabilitirala Dražu Mihailovića. Srbija je otvoreno tolerirala neočetničke vojne jedinice tijekom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u njoj se uredno nose četnička obilježja na svakom skupu. Hrvatska, i ova nastala 1991., kažnjavala je ratne zločince. Posljednje suđenje ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata bilo je baš zbog Jasenovca. Suđeno je Dinku Šakiću, jednom od zapovjednika Jasenovca. Posljednje suđenje za ratne zločine prije raspada bivše Jugoslavije bilo je isto tako u Hrvatskoj, kada je u Zagrebu suđeno Andriji Artukoviću.

Jesu li premijer Plenković i predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, vjerodostojni kada repliciraju Dačiću?

Ne, jer Hrvatska ne pokazuje jasan stav prema ustaštvu. Vlada, među ostalim, financira društvo koje negira Jasenovac i slavi ustaštvo, razmišlja o tome kako se postaviti prema ustaškom pozdravu iako ima stav Ustavnog suda, a predsjednica ne čuje ustaško skandiranje. Umjesto toga bi mogli sami organizirati izložbe i zauvijek raskrstiti s ustaštvom. Time bi efikasno zaustavili Dačića i slične da licitiraju brojem ubijenih, a građanima Hrvatske pokazali da žive u pravoj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:24