ŽIVOT S PRIRODOM

Zašto je kampiranje dobra ideja? I zašto biste se trebali barem jednom okušati?

Kampiranje ima niz blagodati. Boravak u prirodi znanstveno dokazano jača imunološki sustav i utječe na osjećaj zadovoljstva i sreće
 Lorado/Getty Images

Uhvatite li se ponekad papira i olovke i sastavljate listu želja? Ja sam ovisnik o njima. Doduše, stavke se mijenjaju stalno, no kroz godine sam primijetila nekoliko konstanta. Jedna od njih je kampiranje, koje se našlo na gotovo svakoj koju sam ikad sastavila. Ne znam gdje se točno ni kako rodila ta velika ljubav, no za mene je buđenje u prirodi - ali, doslovno u prirodi - postalo “must”.

Kroz godine se nakupilo svakakvih buđenja. Bilo je onih “na divljaka”, u “stealth” modu kad spremaš šator čim otvoriš oči, preko festivalskih te stiješnjenih između tuđih kampera u nekom od kampova uz obalu, pa do onih potpuno nevjerojatnih, usred noći i afričke divljine, kad nešto misteriozno šuška tik do šatora (i kad nekoliko trenutaka kasnije otkriješ da te samo tanka šatorska mrežica dijeli od dugih, vretenastih nogu dviju gladnih žirafa koje brste krošnju).

Osim buđenja, skupilo se s godinama i nekih gadgeta - primjerice, maleni šator koji teško podnosi kišu, švicarac, malo kuhalo i još manja daskica za rezanje, baš one dvije ni po čemu posebne, ali srcu drage štipalice za vješanje mokre robe i baš onaj najdraži komad špage. Svaka od tih, realno gledano ni po čemu posebnih stvari, ima svoje mjesto i u svakom trenutku znam gdje su - spremne za sljedeće noćenje u prirodi, novo sjećanje koje ću spremiti u mentalnu ladicu “onih najdražih”.

Ne znam, tako sam napravljena, razmišljala bih kad bih u razgovoru slušala ljude koji ne mogu zamisliti napustiti, barem nakratko, udobnost svog kreveta. No, u biti, tako smo napravljeni svi, samo što smo zelenilo, cvrkut ptica i guste krošnje zamijenili memorijskim pjenama, betonom grada i svjetlećim ekranima bez kojih više ne možemo razmišljati.

Većinu svog vremena u potonjoj sam skupini. Povremena kampiranja smatram mentalnom higijenom, prilikom koju je šteta propustiti. Istraživanja su, kao što ćete pročitati u nastavku teksta, na mojoj strani.

Blagodati kampiranja doista su brojne. Pokušat ćemo ih pobrojati i inspirirati vas da se, pogotovo sada nakon karantena i izolacija, ili prisjetite ili pak okušate u upravo ovakvom načinu približavanja prirodi. Ukratko, bit ćete zdraviji (boravak u prirodi znanstveno dokazano pomaže u relugaciji krvnog tlaka, poboljšava probavu i jača imunološki sustav), ali i sretniji.

1. Svježi zrak
Zelenilo, odnosno drveće znači više kisika i čistog zraka. Onaj osjećaj sreće koji ste možda doživjeli kad biste udahnuli punim plućima u netaknutoj prirodi nije samo “produkt vašeg umišljanja”. Iza tog se osjećaja skriva kemijska reakcija - otpuštanje seratonina (tzv. hormona sreće) zbog veće količine kisika. Drugo, smanjuje se izloženost česticama onečišćenja u zraku. Primjerice, američka Agencija za zaštitu okoliša identificirala je onećišćenje zraka kao jedan od primarnih uzroka astme i drugih problema s dišnim sustavom, od kojih samo u SAD-u na godišnjoj razini pati oko 30 milijuna ljudi.

image
I Love Takeing Photos And I Thin/Getty Images/istockphoto

2. Socijalizacija
Naravno, možete kampirati sami, no u društvu bi moglo biti zabavnije. Naveliko se tvrdi da kampiranje - s prijateljima, obitelji ili pak partnerom - pomaže u učvršćivanju odnosa i jačanju povezanosti. Šanse da ćete se vratiti kući, i osjećati snažniji kao skupina, vrlo su velike. Uostalom, socijalizacija dokazano produljuje život i odgađa probleme s pamćenjem.

3. Bolje raspoloženje
Kad se vratite s kampiranja, vrlo je vjerojatno da ćete idućih nekoliko dana cvjetati. Razlog bi mogao biti taj što boravak u prirodi i na suncu utječu na uravnoteženje razina melatonina koji se povezuje s umorom i depresijom. Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan su nadalje utvrdili da smo nekoliko minuta šetnje u prirodi može smanjiti simptome depresije, a oni sa Sveučilišta Stanford da vrijeme provedeno u prirodi pomaže u smanjenju opsesivnog, negativnog razmišljanja koje dugoročno može voditi psihičkim problemima. Isto tako, mi ljudi općenito u potrazi smo za onim trenucima koji će nas ostaviti bez riječi. Redovito ganjamo zalaske sunca ili pak predivno zvjezdano nebo. Takvi trenuci - i prizori - povećavaju naš osjećaj sreće i inventivnost.

4. Fizička aktivnost
Kampiranje nekako ide pod ruku s povećanom fizičkom aktivnosti. Velika je šansa da ćemo ga spojiti sa šetnjama ili planinarenjem, bicikliranjem ili plivanjem. To znači da ćemo se vjerojatno baviti aktivnostima koje pomažu u očuvanju zdravlja srca i pluća. Isto tako, pojačano ćemo trošiti i kalorije. Planinari u prosjeku u sat vremena sprže njih između 120 do 300, biciklisti 300 do 500, a oni koji se bave mušičarenjem (vrsta ribolova) oko 200 kalorija. Nije ni čudno što smo, kad kampiramo, gladniji.

image
Nacionalni park Paklenica
Joachimbago/Getty Images/istockphoto

5. Izloženost suncu
Ako vas vrijeme pomazi, vjerojatno ćete poprilično uživati u njemu, što znači da ćete se opskrbiti i zavidnim količinama vitamina D koji tijelu omoguće apsorpciju kalcija i fosfora. U prijevodu, zdrave kosti i zdravlje tjelesnih stanica. Vitamin D, koji naše tijelo samo proizvodi ako vaša koža apsorbira dovoljno sunčeve svjetlosti, i to u kombinaciji s nedostatkom umjetnog svjetla može povećati razinu vaše energije i stabilizirati vaš vid, um i razine stresa.

6. Dobar san
Pod pretpostavkom da imate imalo prihvatljivu opremu za kampiranje (primjerice, šator koji neće promočiti), velike su šanse da ćete se dobro naspavati. San načelno dobro djeluje na organizam - smanjuje upalne procese i poboljšava kardiovaskularni sustav. Tijekom kampiranja povećava se vjerojatnost da ćete se prilagoditi “prirodnom tempu spavanja”, odnosno onom koje ovisi o suncu, a koje dugoročno vodi tome da se osjećate odmorniji. Isto tako, neće vas buditi alarm već cvrkut ptica ili šum valova.

7. Novi izazovi i vještine
Novi izazovi, pogotovo oni koji uključuju kombinaciju fizičke i intelektualno stimulativne aktivnosti, pomažu u očuvanju zdravlja našeg mozga. Nemoguće je da tijekom kampiranja, pogotovo ako ste početnik, ne naučite nešto novo, primjerice logističke stvari (kako svezati čvor i ispravno zabiti klin) ili pak one o prirodi. Isto tako, nerijetko može doći do nepredviđenih situacija koje će vas natjerati da riješite problem na kreativan način, uz ograničene resurse koje u tom trenutku imate. Vrijeme provedeno na kampiranju posebno je u tom smislu korisno za djecu - uče, stječu samopouzdanje i razvijaju samostalnost.

image
Alekseystemmer/Getty Images/istockphoto

8. Odmor za mozak
Boravak u prirodi svojevrsna je meditacija. Jeste li se ikada uhvatili kako samo sjedite okruženi zelenilom, gledate ispred sebe, prazne glave? Što se tiče samog kampiranja, velike su šanse da ćete se ipak malo odvojiti od mobitela i drugih ekrana (čija stalna konzumacija može dovesti do povećanog osjećaja anksioznosti, lošeg sna pa čak i bolova u vratu) i usredotočiti se na povezivanje s prirodom i osobama koje vas okružuju.

9. Uživanje u hrani
Jeste li primijetili kako je hrana koju konzumirate ponekad ukusnija ako je jedete vani? Ili kako prija nakon fizičke aktivnosti? Kampiranje omogućuje upravo to, a tjera vas i da razmislite o onome što ćete jesti i posvetite se neustaljenom jelovniku ili jednostavnim, a zdravim jelima koje možete spremiti uz minimalne resurse.

10. Bez cipela
Ako ste na kampiranju i vrijeme je lijepo, neminovno ćete u nekom trenutku hodati bosi. Znanstvenici su, prema članku koji je objavljen u Magazinu za javno zdravlje i zdravlje okoliša, tvrdili da sam čin bosonog stajanja na tlu nosi dobrobiti za psihološko i općenito zdravlje, a sve - pišu - zahvaljujući Zemljinim slobodnim elektronima koji imaju sposobnost uspostaviti “stabilno bioelektrično okruženje za normalno funkcioniranje naših tjelesnih sustava”.

image
Gilaxia/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:40