TRENDOVI

Putovanje svijetom s ruksakom na leđima: kratka povijest slavnog backpackinga

Pojam se odnosi na jeftina putovanja, uz štednju na prijevozu i smještaju, a sve kako bi putovanje za isti iznos trajalo što dulje
 Timo Stern/Unsplash

Backpacking je način putovanja koji postoji desetljećima, ali do danas nije dobio dobar hrvatski prijevod. Iako je u korijenu riječi "ruksak", taj se pojam odnosi na sva jeftina putovanja u samostalnoj organizaciji, korištenje javnog prijevoza, odsjedanje u povoljnim hostelima, a sve kako bi putovanje moglo za isti iznos trajati što dulje. Iako je nekad bio rezerviran za mlade, koji su putovali između školskih i studentskih obveza, danas se proširio na sve dobne skupine i, moglo bi se reći, ušao u mainstream.

Prvi ruksak…

image
Brenda Kean/Alamy/Profimedia/Brenda Kean/Alamy/Profimedia

Pronađen je 1991. u Ötztalskim Alpama uz ostatke muškarca kojeg su znanstvenici prozvali Ledeni čovjek Ötzi, a ponekad se naziva "zaleđeni Fritz". Njegovo je zaleđeno tijelo pronađeno na 3200 metara nadmorske visine u Južnom Tirolu na granici Austrije i Italije, a na leđima je imao ostatke prvog ruksaka: komada životinjske kože na okviru od drveta. Fritz i njegov ruksak, procijenjeno je, datiraju iz razdoblja između 3400 i 3200 godine prije Krista.

Prvi put oko svijeta…

Ekspedicija koju je 1519. godine poveo portugalski istraživač Ferdinand Magellan za njezina je vođu bila pogibeljna. Preminuo je na Filipinima 1521., a vodstvo je preuzeo Juan Sebastián Elcano. Nakon tri godine putovanje je dokazalo ne samo da je zemlja okrugla već i da je puno veća nego što se mislilo. Od 240 muškaraca koji su krenuli na put 1519., samo su Elcano i 17 članova posade napravili cijeli krug oko planeta i vratili se u Španjolsku 1522. godine.

Rođenje backpackinga kakav je danas…

U pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća mladi ljudi su u potrazi za duhovnošću, slobodom i jeftinom marihuanom putovali iz Europe preko Turske, Irana, Afganistana, sve do Pakistana, Indije i Nepala, te ponekad Tajlanda.

image
Jeremy Rice/Imagesource/Profimedia/Jeremy Rice/Imagesource/Profimedia

Nosili su malo stvari, a troškove putovanja smanjivali autostopiranjem i vožnjom lokalnim autobusima. Ova "hipi ruta" zatvorena je 1979., kad je izbila iranska revolucija i krenula sovjetska invazija na Afganistan, no brojne azijske zemlje i danas su najpopularnije za backpackere početnike.

Prvi pisani vodič za backpackere

Tijekom 1972. godine Maureen i Tony Wheeler putovali su od Londona do Australije. Nakon što su stigli u Melbourne, Tony je napisao vodič "Jeftino preko Azije", u kojem je do detalja opisano kako proći što jeftinije, kakva je kvaliteta droge duž rute, pa čak i gdje putnici mogu dati krv za novac ako im ponestane džeparca. Tonyjev vodič je prvi tiskani vodič danas planetarno popularnog Lonely Planeta.

image
/Depositphotos

Dobrobiti ovakvih putovanja…

Kineska studija iz 2018. u kojoj je sudjelovalo više od 500 backpackera pokazala je da ovakav način putovanja kod mladih razvija brojne vještine, poput učinkovitije komunikacije, snalažljivosti, rješavanje problema i donošenje odluka… Sve te karakteristike pridonose samopouzdanju i boljoj učinkovitosti u životu.

BACKPACKERI U BROJKAMA

32 godine

bila je 2016. prosječna dob putnika koji putuju backpackerski. U samo dvije godine taj je prosjek porastao za sedam godina (2014. je bio 25).

179 dana

toliko su bili u prosjeku backpackeri na putu 2016. godine, što je smanjenje u odnosu na 2014. (217.)

4 kreveta

je najčešći broj ležajeva u hostelskim sobama, prema podacima portala Holidaysafe, no u nekima ta brojka raste i do 30

2 kune

najjeftinija je čaša piva, omiljenog pića backpackera, na svijetu, a može se popiti u Vijetnamu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:07