ODUZIMAJU DAH

Ovi prirodni zaljevi skrivaju neke od najveličanstvenijih pomorskih luka na svijetu

Trgovačka razmjena još uvijek se uvelike odvija morskim putem, a neke od prirodnih luka i dalje fasciniraju svakoga tko uplovi u njih

Luka Geiranger, Norveška

 Andrey Armyagov/Depositphotos

Od onih svjetski poznatih do onih malih koje danas vole nautičari... Ovo su najimpresivnije prirodne luke na svijetu, a neke od njih se nalaze i u našem susjedstvu. Zaplovite s nama!

Sydney, Australija

Luka u Sydneyju jedna je od najpoznatijih i najljepših luka na svijetu. Njezina prepoznatljiva vizura su zgrada kultne Opere i lučki most u Sydneyju. A ovu se luku smatra da je najdublja i najveća prirodna luka na svijetu, koja je dugačka više od 17,7 km, a pokriva područje od 54 četvorna kilometra. U luci se nalaze male uvale i zaljevi, ima nekoliko otoka te ovdje živi više od 580 vrsta riba.

image

Sydney, Australija

Depositphotos

Luka Geiranger, Norveška

Jedna od najljepših prirodnih luka smjestila se u istoimenom fjordu u Norveškoj. Geirangerfjord se nalazi na Popisu svjetske baštine UNESCO-a, a sama luka je impresivna te se ploveći kroz nju pruža prekrasan pogled na fjord. Za ovu luku kažu da je jedna od najljepših luka za krstarenje, a osim ljepota fjorda, ovdje ćete vidjeti i nevjerojatne vodopade.

Luka Neko, Antarktika

Luka Neko smjestila se među zaleđenim fjordovima Antarktike, u podnožju masivne planine Mount Français. Luka je dobila ime po kitolovcu koji je početkom 20. stoljeća bio usidren u zaljevu, koji je ujedno i dom malim grbavim kitovima koji se mogu vidjeti kako se probijaju kroz sante leda. Nestvarna prirodna ljepota čini ovu luku jednom od najimpresivnijih prirodnih luka na svijetu.

image

Luka Neko, Antartika

©steve Allen/Depositphotos

Boka kotorska, Crna Gora

Impresivna prirodna luka jedan je od razloga zašto se Boka kotorska vrlo često nađe na listi najljepših mjesta na svijetu. Područje Kotora pod zaštitom je UNESCO-a, a sam zaljev u Boki kotorskoj proglašen je jednim od 28 najljepših zaljeva na svijetu. Pogled na luku još je ljepši kada se popnete na visoku liticu s koje se vidi cijeli zaljev.

image

Kotor, Crna Gora

Depositphotos

Vancouver, Kanada

Luka Vancouvera gleda na nevjerojatne planine i još impresivniji Stanley park pa je cijela vizura, kada se brodom ulazi u ovaj zaljev, još nevjerojatnija. Spoj prirode i moderne arhitekture čini ovu luku jednom od vizualno najzanimljivijih luka, a oni koji su je posjetili kažu da je najljepša u jesen.

image

Vancouver, Kanada

Depositphotos

Moorea, Francuska Polinezija

Luka usred tirkiznih laguna i dugih pješčanih plaža - zvuči nevjerojatno, no to je stvarnost na otoku Moorea u Francuskoj Polineziji. Luka se smjestila na tom tropskom otoku na kojem se nalaze samo tradicionalna sela, a s mora se pruža nevjerojatan pogled na nazubljeni vrh planine Moua Roa.

image

Moorea, Francuska Polinezija

Depositphotos

Stockholm, Švedska

Jeste li znali da se švedski glavni grad prostire na čak 14 otoka? Prirodna luka smještena je oko tih otoka i sam pogled na luku je nevjerojatan. Brojni parkovi i veličanstvene građevine zrcale se u vodi, a mnogi vjeruju da je ova luka pravo čudo prirode. Grad na Baltičkom moru strateški je smješten te je luka iskorištena na najbolji način.

image

Stockholm, Švedska

Oleksiy Mark/Depositphotos

Victoria Harbour, Hong Kong

Azijske luke jedne su od najvećih i najprometnijih luka, no ona u Hong Kongu se razlikuje od ostalih. Luka Victoria odvaja otok Hong Kong od ostatka grada koji se prostire na poluotoku Kowloon te je upravo zbog te pozicije postala jedna od najvažnijih trgovačkih luka na svijetu, ali i jedna od najimpresivnijih. Visoki neboderi koji okružuju luku pokazatelj su velike trgovačke sile, ali zato zaljevu prijeti ekološka katastrofa pa vlasti razmatraju načine kako smanjiti zagađenje jedne od najvećih prirodnih luka na svijetu.

image

Luka Victoria, Hong Kong

Leung Cho Pan/Depositphotos

Rio de Janeiro, Brazil

Luka koju čuva kip Krista Otkupitelja, visok gotovo 40 metara, na brdu Corcovado u obliku je balona, što ju ujedno čini i jednom od vrlo sigurnih luka te je upravo zato popularna i među nautičarima. Ova zaista veličanstvena luka okružena je parkovima i pješčanim plažama, a cijeli zaljev omeđuju i masivne planine.

image

Rio de Janeiro, Brazil

Rodrigo M. Nunes/Depositphotos

English Harbour, Antigva

English Harbor je prirodna luka na krajnjem jugu Antigve, a zbog pozicije i uskog ulaza koji je vrlo teško uočiti s mora oduvijek je bila utočište mornara te se upravo ovdje i nalazi mornarička baza u Nelsonovu pristaništu, koja je ime dobila po britanskom mornaričkom časniku Horatiju Nelsonu, koji je nekad i zapovijedao mornaricom na tome mjestu. Spektakularna prirodna luka ujedno je i žila kucavica otoka te se na obali održavaju brojne manifestacije.

image

English Harbour, Antigva

Robert Zehetmayer/Depositphotos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:43