KAKVA LJEPOTA!

Ovdje nam ne bi bio problem čekati vlak! Vodimo vas na naljepše stanice metroa na svijetu

Od malih galerija, nevjerojatnih grafita, neobičnih rasvjeta do pravog zlata na zidovima, ove su željezničke postaje prava atrakcija

Napulj, Italija

 Gretagabaglio/Depositphotos

Stanice podzemne željeznice često se smatraju tamnim, neuglednim i nesigurnim mjestima. Uostalom koliko se samo filmskih zapleta i okršaja događa upravo na takvim mjestima! No dok se neke definitivno uklapaju u tu predodžbu, ima onih koje su same po sebi prava atrakcija. Od umjetničkih galerija pod zemljom, nevjerojatnih grafita, neobičnih rasvjeta do pravog zlata na zidovima, ovo su neke od najljepših stanica metroa na svijetu.

T-Centralen, Stockholm

Glavni grad Švedske poznat je po prekrasnim stanicama podzemne željeznice, neki čak kažu da se pod ulicama Stockholma skriva najveća umjetnička galerija na svijetu. Navodno ljudi propuštaju vlakove kako bi se divili ljepoti koja ih okružuje. Jedna od najposebnijih je T-Centralen, sa svodom oslikanim u plavu, lukovima i stupovima ukrašenima mozaicima.

image

Stockholm, Švedska

Yulia Vasylega/Depositphotos

Toledo, Napulj

Jedna od najimpresivnijih, od mnogih prekrasnih metro stanica u Napulju je Toledo, otvorena 2012. Specifična je po mozaicima koje je izradio umjetnik William Kentridge i LED rasvjetom na zidovima. Zid između gornje i donje etaže prekriven je tisućama pločica koje prelaze iz svjetlije u tamniju nijansu plave kako se putnik spušta dublje pod zemlju.

Khalid ibn al-Walid, Dubai

U gradu u kojem sve odiše luksuzom i čistoćom, ne čudi da se i podzemna željeznica uklapa u cjelokupnu sliku i imidž Dubaija. Stanica Khalid ibn al-Walid nije samo željeznica postaja, već i muzej povijesti grada. Tema uređenja je voda, a ilustrirana je povijest ribarstva i vađenja bisera. Sa stropova vise raskošni lusteri sa svjetlosnim efektom, što cijelom prostoru daje dodatni dašak luksuza.

image

Dubai, UAE

Depositphotos/

Arbatskaya, Moskva

Moskva ima više prekrasnih metro stanica, a Arbatskaya je, uz Komsomolskayu, jedna od najljepših. U njoj nisi siguran jesi li u plesnoj dvorani nekog dvorca ili pod zemljom čekaš vlak! Stanica Arbatskaya izgrađena je 1953. umjesto stare, koja je srušena u njemačkom bombardiranju. Platforma je dugačka 250 metara, nalazi se 41 metar pod zemljom, a dizajnirali su je poznati ruski umjetnici tog doba.

image

Moskva, Rusija

Sergey Dzyuba/Depositphotos

Avtovo, St. Petersburg

Avtovo na finskom znači “usred ničega”, a u St. Petersburgu je riječ o industrijskom kvartu koji turisti često zaobilaze. No, ono što se krije pod zemljom podsjeća na muzej. Mozaici, ukrašeni stupovi, raskošni luster, zidovi od bijelog mramora... Ova je stanica podzemne nešto što se pamti.

image

St. Petersburg, Rusija

Piith Hant/Depositphotos

Formosa Boulevard, Kaohsiung

Ova postaja metroa u tajvanskom gradu Kaohsiungu smatra se “hramom svjetlosti” i jednom od najvećih umjetničkih instalacija od stakla na svijetu. Dizajnirao ju je talijanski umjetnik Narcissus Quagliata i trebalo mu je četiri godine da je dovrši. Sastoji se od impresivnih 4500 komada obojenog stakla!

image

Kaohsiung, Tajvan

Depositphotos/

City Hall, New York

Ova je stanica zatvorena za javnost, no može se posjetiti u sklopu turističkih tura. Izgrađena je kao ceremonijalni terminal za dužnosnike i njome se prometovalo 40 godina, od 1904. do 1945. Postaja je dio povijesti grada, ukrašena pločicama, komadićima stakla, raskošnim lukovima...

image

New York, SAD

Depositphotos/

Union Station, Washington D.C.

Izgrađena je u vrijeme kad je Kennedy bio predsjednik jer se vjerovalo da i metro stanice moraju prezentirati dignitet glavnog grada. Elegantan zaobljeni strop, diskretna rasvjeta, izgleda koji pomalo nalikuje na crkvu, a ne na stanicu željeznice – sve to čini ovu stanicu najljepšom u gradu i jednom od ljepših u SAD-u.

image

Washington, SAD

Ioan Florin Cnejevici/Depositphotos

Staroměstská, Prag

Nalazi se ispod samog srca starog grada, što u prijevodu i znači ime stanice. Dio je gradske linije A i nalazi se u blizini svih praških znamenitosti. Otvorena je u kolovozu 1978. godine i zanimljivog je izgleda zbog višebojnih pločica i suvremenog uređenja.

image

Prag, Češka

David Pereiras/Depositphotos

Westfriedhof, München

Ovu stanicu metroa u prijestolnici Bavarske karakteriziraju predimenzionirani lusteri različitih boja, djelo dizajnera Inga Maurera, čiji su radovi izlagani na tri kontinenta. Lustere je izradio 2001. godine, njih 11, koji bacaju nježno svjetlo na inače hladne betonske zidove platformi. Osam godina kasnije projekt je nadopunjen i dodan je zrcalni premaz koji stvara efekt dodatnog sjaja.

image

München, Njemačka

Depositphotos/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:13