MAGIČNI SALZBURG

Savršen produženi vikend u Mozartovom rodnom mjestu - gradu soli, baroka, glazbe i piva

Zbog impresivne arhitekture zovu ga i "Rim sjevera", malen je, idealan za obilazak pješke, ali prepun sadržaja i znamenitosti
 G.Breitegger/Tourismus Salzburg Gmbh

Odmah na prvu osvojila nas je arhitektura i panorama grada u kojem se nižu barokne građevine i palače, sve savršenih fasada i urednih štukatura. Ali svaki novi korak, novi sloj koji smo otkrili, uzbudljive priče koju kriju ti fascinantni zidovi pokazali su nam da je Salzburg puno više od lijepe vanjštine. "Dvorac od soli", a sladak poput bombona koji ispod lijepog omota skriva još ljepši sadržaj. Svaka nova minuta, sat i dan koji smo mu posvetili otkrili su novi sloj ljepote i nova iznenađenja.

Austrija 5.3. ukida većinu mjera,
a olakšan je i ulazak u zemlju

Austrija popušta mjere povezane s koronavirusom. Od 5. ožujka ukidaju se sve mjere povezane s koronavirusom, osim obveze nošenja FFP2 maske u sredstvima javnog prijevoza i trgovinama i uslugama. Za ulazak u zemlju potrebno je predočiti covid potvrdu s dokazom cijepljenja, preboljenja ili negativnog testa, no više se ne inzistira na trećoj dozi ili dodatnom testu kao do nedavno. Djeca do 12 godina ne trebaju potvrdu ako su u pratnji odrasle osobe koja zadovoljava uvjete za ulazak. Stroža pravila zasad zadržava samo Beč (tzv. 3G) no i oni će ih, najavljuje se, uskoro popustiti. U Austriji, pa tako i u Salzburgu, covid-potvrdu potrebno je predočiti u svim javnim prostorima, muzejima, restoranima i hotelima, a obavezna je i FFP2 maska - klasična medicinska, koja se nosi kod nas, nije dopuštena.

Riječ je, bez sumnje, o jednom od najljepših europskih gradova, koji nazivaju i "Rim sjevera". Mozartov rodni grad, kulisa za slavni film "Moje pjesme, moji snovi", ali i puno, puno više od toga. Salzburg je malen, idealan za obilazak pješke, ali prepun sadržaja, zanimljivih priča i znamenitosti.

image
G.breitegger/Tourismus Salzburg Gmbh

Za potpuno razumjeti priču o Salzburgu treba malo zagrebati u njegovu dugu povijest. A dio te povijesti Austrija je tek nešto više od 200 godina! Prvi su ga nastanjivali Kelti, nakon toga postaje dio Rimskog Carstva, a potom je stoljećima bio autonomna salzburška biskupija kojom je vladao princ biskup. Kratko je bio pod Bavarskom, a Austriji je službeno pripojen tek nakon Bečkog kongresa 1816. godine.

Stoljeća pod vladavinom vjerske vlasti ostavile su traga na arhitekturi, broju crkvi i načinu života koji je vidljiv i danas. Prekrasan stari grad upisan je na UNESCO-ov Popis mjesta svjetske baštine u Europi i šetnja njime je poput putovanja kroz vrijeme i različita razdoblja uzbudljive povijesti grada.

image
G. Breitegger/Tourismus Salzburg

U gradsku jezgru ulazimo kroz raskošna gradska vrata Siegmundstor i pred nama se otkrivaju jedna po jedna slikovita ulica i trgovi, a ubrzo otkrivamo i šarmantne prolaze koji spajaju najveće prometnice. U ulici Getreidegasse kao da je vrijeme stalo, da nismo došli u vrijeme kad je dozvoljena dostava automobilima (inače je ulica pješačka zona), uistinu bismo pomislili da šetamo devetnaestim stoljećem. To je najpoznatija trgovačka ulica, a radnje su i danas obilježene metalnim znakovima koji su služili za snalaženje u vrijeme kad veći dio stanovnika nije bio pismen. Haljine izrezbarene od metala - trgovina odjećom, izrezbareni jelen - hotel koji nosi ime te životinje...

image

Spomenici i fontane zimi su prekriveni zbog zaštite

Lana Mindoljević/

Oduševljava nas barokna arhitektura, a posebno pažnja kojom je sve održavano. Ovdje nema oronule fasade niti vlagom nagriženih prozora i vrata, a svemu se brinu pažnjom dobroga gospodara.

Nezaobilazni suvenir: originalne Mozart
kugle pakirane su u srebrno-plavi omot

Iako nam je svima poznata zlatno-crvena ambalaža Mozart kugli, koje se mogu kupiti u trgovinama diljem Europe, to nisu originalni salzburški slatkiši. One prave Mozart kugle najbolje je kupiti u slastičarnicama Fürst u centru Salzburga i njihov omot nije zlatni, nego srebrno-plavi. Naime, slavni slatkiš prvi je proizveo Paul Fürst 1890. godine. Predstavio je svoje Mozart kugle na sajmu u Parizu 1905. i osvojio glavnu nagradu, a njegovi potomci i danas pripremaju kugle na tradicionalni način i prema izvornoj recepturi. Budući da nema zakonskih prava na ime Mozart kugli, postoje mnoge imitacije proizvoda, uglavnom proizvedenih industrijskim metodama. Čokoladna kuglica u sredini ima marcipan i pistacije, obložena je nugatom te prelivena čokoladom. Tradicionalno se radi tako da se kugla stavi na drveni štap i umoči u crnu čokoladu - zbog toga se na originalnim kuglama vidi trag štapa, a na industrijskima ne. Ove su kugle bitno skuplje od industrijskih, komad stoji 1,60 eura, ali većina turista ne propušta kupiti "pravu stvar" i usporediti okus s onim iz dućana.

image

Slastičarnica Fürst proizvodi Mozart kugle od kraja 19. stoljeća

Tourismus Salzburg Gmbh/

Vrijeme je za posjet salzburškoj katedrali, impresivnoj građevini s velikom baroknom kupolom koja svjedoči moći i bogatstvu nekadašnjih prinčeva - biskupa.

image
G.breitegger/Tourismus Salzburg Gmbh
image

Pogled na kupolu katedrale zimi

G.breitegger/Tourismus Salzburg Gmbh
image

Unutrašnjost katedrale u Salzburgu

Lana Mindoljević/

Troja vrata simboliziraju vjeru, ljubav i nadu, a nad njima stoje tri godine - 774., 1628., 1959. - podsjetnici na tri posvećivanja ove crkve. Unutarnji prostor velik je i raskošno uređen, u njoj su jedne velike i četiri manjih orgulja, a posebno je dojmljiv pogled prema gore, na 70 metara visoku kupolu ukrašenu freskama. Uz sam ulaz možete vidjeti krstionicu u kojoj je kršten Wolfgang Amadeus Mozart.

image

Krstionica u salzburškoj katedrali na kojoj je kršten W.A. Mozart

Lana Mindoljević/

Katedralu možete još bolje doživjeti posjetite li DomQuartier, veliki edukativni i izložbeni prostor u kojem su stolovali biskupi, a čiji postav povezuje najvažnije sakralne građevine u starom gradu: katedralu, crkvu Svetog Petra i franjevačku crkvu. Dio ture dovest će vas na gornju etažu katedrale, uz orgulje, i na bočne balkone s kojih su velikaši pratili mise.

image

DomQuartier

Lana Mindoljević/

Proći ćete kroz sobe koje su koristili biskupi, čuti kako su primali i zabavljali goste te vidjeti suvenire i poklone koje su godinama primali iz bližih i dalekih zemalja. Svakako odvojite vremena za DomQuartier, najbolje nakon razgledavanja katedrale, kako biste dobili cjelovitu sliku o povijesti građevine, ali i biskupske vlasti u gradu.

image

DomQuartier

Lana Mindoljević/

Sve su najvažnije znamenitosti u starom gradu jako blizu jedna drugoj i snalaženje je jednostavno. Nedaleko od katedrale nalazi se spomenik Mozartu, prvi u povijesti koji je podignut nekoj osobi koja nije dio vlasti. Na adresi Getreidegasse 9 nalazi se rodna kuća Wolfganga Amadeusa Mozarta u kojoj je uređen muzej u kojem možete saznati sve o životu velikog skladatelja, vidjeti prve instrumente na kojima je svirao, otkriti tajne prostorija u kojima je odrastao mali genij, a na jednom dijelu i poslušati dijelove nekih od njegovih najvećih djela.

image

Mozartova rodna kuća na adresi Getreidegasse 9

Bryan Reinhart/Tourismus Salzburg
image

Spomenik Mozartu na Mozartplatzu u blizini katedrale

G.breitegger/Tourismus Salzburg Gmbh

Ulaznice za sve ove atrakcije se naplaćuju, pa se svakako isplati uzeti Salzburg card. S njim je ulaz u sve znamenitosti i muzeje besplatan, kao i javni prijevoz, a može se ostvariti i popust na ulaznice za koncerte i događanja. Za tri dana kartica će vas stajati 40 eura (45 u špici sezone), dvodnevna je 35 (odnosno 39) eura, a jednodnevna 27 eura u zimskoj sezoni i 30 eura u ljetnoj. Ako želite sve obići i još se voziti bez brige gradom, kartica se svakako isplati.

Koristili smo ju i za razgledavanje jedne od najvećih znamenitosti Salzburga, tvrđavu Hohensalzburg.

image

Tvrđava Hohensalzburg

Lana Mindoljević/
image

Tvrđava Hohensalzburg

Lana Mindoljević/

Ona se vidi iz svakog kraja grada, visoko na litici, velika, impresivna, uređena, i svakako ju se isplati obići. Do nje možete pješke, za što će vam trebati dvadesetak minuta iz centra grada, ili uspinjačom koja vozi iz ulice Festungsgasse. Tvrđava je sagrađena još 1077. godine, a današnji je izgled poprimila u 15. i 16. stoljeću. Čim smo izašli iz uspinjače skrenuli smo lijevo i zastali na jednom od najljepših vidikovaca u gradu. Cijeli Salzburg, sa svim svojim lijepim krovovima i rijekom Salzach koja ga dijeli na pola, ovdje su kao na dlanu. Upijamo prekrasne vidike, pa na vođenoj turi doznajemo više o zdanju u kojem se nalazimo. Hohensalzburg je jedan od najvećih očuvanih dvoraca u Europi. Dao ju je sagraditi nadbiskup Gebhard von Helfenstein kao zaštitu od carske vojske, a naredni su ju biskupi nadograđivali i proširivali. Utvrdu okružuju tri moćne kule, impresivni obrambeni prolazi, a u unutrašnjosti se nalaze odaje princa biskupa s brojnim vrijednim starim predmetima.

Svakako preporučujemo obilazak s vodičem, jer koliko god bio impresivna šetnja ovom građevinom, dojam je još bolji kad je ona popraćena živopisnim pričama i detaljima, često i pikanterijama, iz života nekadašnje salzburške crkvene vlasti.

image

Park Mirabell inspiriran je pariškim Versaillesom

G. Breitegger/Tourismus Salzburg

S tvrđave dobro vidimo još jednu nadaleko poznatu atrakciju Salzburga koji smo obišli prije nego smo prešli rijeku Salzach - dvorac i park Mirabell. Dvorac je sagrađen na samom početku 17. stoljeća izvan gradskih zidina, a dao ga je sagraditi biskup Wolf Dietrich Raitenau za sebe i svoju ljubavnicu Salome Alt s kojom je navodno imao čak 15 djece! Park je uređen naknadno, inspiriran parkom francuskog dvorca Versailles i danas je omiljena lokacija za vjenčanja i svadbene fotografije parovima iz cijele Austrije, ali i drugih zemalja.

U parku Mirabell, ali i na trgovima donjeg grada, primjećujemo da su sve fontane i spomenici prekriveni staklom ili drvenim konstrukcijama. Otkrit će ih kad zatopli, u hladnim ih mjesecima tako štite od hladnoće i padalina. Još jedan primjer pažljive brige za grad!

Nastavljamo s razgledom tvrđave Hohensalzburg koji nas vodi u tajne prolaze i vinski podrum star nekoliko stoljeća. Tvrđava nas je potpuno osvojila, a dojam je učvrstila prekrasna šetnica kojom smo s brda Festungsberg krenuli na susjedno brdo, Mönchsberg. Tamo je zgrada Muzeja moderne umjetnosti s kafićem iz kojeg se pruža prekrasan pogled na cijeli grad i okolne planine. Ovdje možete uživati u kavi, čaši vina, ali i slavnom salzburškom desertu Salzburger Nockerl.

image

Autohtoni desert Salzburger Nockerl

/Tourismus Salzburg

Gastronomija: meso, knedle,
špecle i goleme porcije

Austrijska je kuhinja bogata mesom i prilozima, zasitna - i jako ukusna. Od klasične bečke šnicle (možete je naći u varijantama od pilećeg, svinjskog i tek ponegdje telećeg mesa), pohane otkoštene piletine, raznih gulaša, svinjskih medaljona i pečenja do špecli, knedli od kruha i izdašnih deserata, ovo je raj za sve koji vole jaku i konkretnu hranu. Na menijima restorana naći ćete i ribu, najčešće njihovu "alpsku pastrvu", ribu čar. Na njemačkom se zove Saibling i poslužuje se kao file s prilogom od riže, povrća ili krumpira. Za vegetarijance, tu su knedle od špinata, špecle sa sirom i hrskavim prženim lukom... Najčešća juha u ponudi je goveđa, a razlikuju se dodaci s kojima dolazi: to mogu biti tanke palačinke, mesna knedla ili knedla sa sirom. Zasladiti se možete slavnom štrudlom od jabuka, carskim drobljencem ("Kaiserschmarrn") ili različitim vrstama palačinki i kolača. Najpoznatiji je ipak desert autohtona pjenasta slastica Salburger Nockerl, koji se radi od bjelanjaka, vanilije, šećera, a čiji je oblik inspiriran planinama koje okružuju grad. Salzburški restorani jako drže do svog podneblja i tradicije pa rado poslužuju upravo autohtonu austrijsku kuhinju. U samom starom gradu odlično smo jeli u restoranu istoimenog hotela Elefant, osvojili su nas i šarmantni Pitter Keller u novom dijelu grada te Kuglhof u predgrađu, a s prekrasnim pogledom na grad i okolne planine ručali smo u restoranu Festung, smještenom u samoj tvrđavi Hohensalzburg. Čak i kad se restoran nalazi na ekskluzivnoj lokaciji poput te, kvaliteta ne razočara. Cijene glavnog jela kreću se između 15 i 20 eura, a porcije su goleme pa nam se čini da se, uz predjela i juhe, glavno jelo lako može i podijeliti.

image

File ribe čar na rižotu od cikle

Lana Mindoljević/

Nakon dva dana uživanja u gradu soli, glazbe, umjetnosti i predivne arhitekture, odlučili smo upoznati još jedan neizostavni dio identiteta ovog grada. Posjetili smo pivovaru Stiegl, najstariju privatnu pivovaru otvorenu davne 1492. godine. Ovdje se još potvrđuje da su Austrijanci majstori turizma. Obilazak pivovare prava je atrakcija, počinje zanimljivim filmom, vodi kroz cijeli proces proizvodnje uz priču o svakoj od namirnica, a završava, dakako, kušanjem piva uz perec u njihovoj pivnici. I ovdje možete kupiti cijeli niz suvenira, kao i na svakom koraku i u svakoj atrakciji.

image
G.breitegger/Tourismus Salzburg Gmbh

Salzburg je prije pandemije posjećivalo 6,3 milijuna turista, što je brojka koja je zabilježena 2019. godine, i kao i većina turističkih hit-destinacija vodili su borbu s gužvama. S obzirom na to da se nalazi sa sjeverne strane Alpa, klima nije najidealnija, pa su najpopularniji termini za posjet oni u kasno proljeće, ranu jesen i ljeti. Pandemija je i kod njih uzela svoj danak, no turistu to sada može biti i prednost. Nigdje nema gužve, u gradu se uživa polako i temeljito, a sve su znamenitosti i atrakcije otvorene. Zato nakon prekrasna četiri dana u ovom gradu, koja nam nisu bila dovoljna za sve što on nudi, svakako preporučujemo: za vaš sljedeći vikend-izlet ovog proljeća svakako se zaputite u šarmantni "Rim sjevera".

Izlet koji ne smijete propustiti:
Hallein i rudnik soli Salzwelten

Nedaleko od Salzburga, udaljen oko pola sata vožnje, smjestio se gradić Hallein, okružen planinama koje skrivaju pravu podzemnu atrakciju - rudnike soli. Salzwelten (u prijevodu svjetovi soli) je rudnik koji je uređen, može se turistički obići i prava je, nevjerojatna atrakcija za sve generacije. To je ujedno najstariji rudnik otvoren za posjete, a iz njega se "bijelo zlato" počelo izvlačiti prije više od 2600 godina. Nakon ulaza presvlačimo se u bijela radna odijela - osim što se u njima osjećamo kao pravi rudari, ove će nas oprave štititi od prašine i prljavštine u rudniku. Razgled počinje prikazivanjem filma o povijesti rudarenja soli, nakon čega se spuštamo i vlakićem ulazimo duboko u planinu. Stručni vodič priča o različitim povijesnim razdobljima i postupnom napretku tehnika rudarenja, na nekoliko dijelova njegova je priča popraćena filmovima na ogoljenim stijenama, a posebno oduševljenje izazivaju dva drvena tobogana kojima se spuštamo još dublje u utrobu zemlje. U jednom trenutku, tamo duboko ispod zemlje, čak i prelazimo državnu granicu između Austrije i Njemačke! Najdojmljiviji je, možda ipak, trenutak kad se ukrcavamo na brod i plovimo podzemnim jezerom, a na stijenama uokolo gledamo prikaze teškog života starih rudara. Vožnja završava pogledom na prekrasnu panoramu Salzburga i ovaj put multimedijalno oživljenu prikazima aristokratskog života koji je velikim dijelom osiguravala upravo sol iz ovog rudnika.

Cijela tura traje oko sat i pol, a stoji 30 eura za odrasle, ali prema dojmovima posjetitelja iz cijele grupe - vrijedi svakog centa. Što se djece tiče, dopušten je posjet starijima od četiri godine. Vođenja kreću svaki puni sat, a nakon dojmljivog obilaska u trgovini se mogu kupiti suveniri, različite vrste soli, kozmetika na bazi soli, solni kristali...

Nakon uzbudljivog posjeta rudniku svakako se isplati obići Hallein, gradić na rijeci Salzach s oko 20 tisuća stanovnika čija je povijest neraskidivo vezana uz sol i rudnike na visoravni Dürrnberg. Riječ je o vrlo starom gradu koji je bio pod keltskom, pa zatim pod rimskom vlašću, a njegovo ime, kao i Salzburga, povezano je sa solju: hall na keltskom znači sol. Prošetajte se šarmantnim trgovima i kamenim uličicama, uživajte u prekrasnoj arhitekturi i savršeno održavanim šarenim fasadama te spomenicima od kojih mnogi, očekivano, slave sol i rudare koji su obilježili povijest i razvoj grada.

image

Ulazak pod zemlju vlakićem u rudniku soli Salzwelten

Lana Mindoljević/
image

Gradić Hallain

Lana Mindoljević/
image

Rudnik soli Salzwelten

Lana Mindoljević/
image

Državna granica između Austrije i Njemačke u rudniku soli Salzwelten

Lana Mindoljević/

Hangar 7: pogled u
omiljeni hobi milijardera

Dietrich Mateschitz austrijski je milijarder iz Salzburga, vlasnik Red Bulla, koji je dio svoje kolekcije automobila, aviona i helikoptera izložio u moderno uređenom hangaru u zračnoj luci W. A. ​​Mozarta. Golama staklena građevina, impresivne leteće i kopnene jurilice i bar sa staklenim podom na samom vrhu oduševljavaju posjetitelje, posebno one koji vole miris oktana. Međutim, hangar je puno više od izložbe prijevoznih sredstava. On je i dom Flying Bullsa, privatne zrakoplovne flote iz Salzburga, u njemu se održavaju izložbe, tu su tri bara, a u restoranu Ikarus redovito gostuju najpoznatiji chefovi.

image

Hangar 7 u kojem su izloženi avioni, helikopteri, auti...

Lana Mindoljević/


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:56