Nautička velesila

Strateškim investicijama ACI je učvrstio status regionalnog lidera u nautičkom turizmu

Najveći lanac marina na Mediteranu - ACI okuplja 22 marine koje su smještene u najljepšim krajevima hrvatske obale

ACI marina Split 

 Davor Žunić/Petar Fabijan

Hrvatska zahvaljujući svojoj jedinstvenoj razvedenoj obali s tisuću bajkovitih otoka i mnoštvom pitoresknih uvala za brojne turiste iz cijelog svijeta, a posebice nautičare, predstavlja ono najbliže raju na zemlji. Međutim, iako nautičarima nudi neke od najljepših svjetskih ruta za pravu đitu iz snova, Hrvatska se na nautičkoj karti svijeta itekako ističe i izvrsnošću infrastrukture i usluge za koju se pobrinuo najveći lanac marina na Mediteranu - ACI.

ACI okuplja 22 marine koje su smještene u najljepšim krajevima hrvatske obale, od najsjevernije ACI marine Umag pa sve do najjužnije ACI marine Dubrovnik. Iako je svaka od njih posebna na svoj način, uz vrhunsku infrastrukturu i uslugu svima im je zajednička i maksimalna briga za sve članove nautičke zajednice te čistoću mora i okoliša. To je posebno došlo do izražaja tijekom pandemije koronavirusa, kada je nautika zasjala kao jedan od najotpornijih oblika turizma. Štoviše, ACI u tom periodu ne samo da je zadržao pozitivno poslovanje nego je postigao i poslovne iskorake na razini onih iz pretpandemijskih godina, a sve zahvaljujući kako zaštiti zaposlenika tako i gostiju te ponajboljim uvjetima za siguran boravak na čitavom Jadranu. Ipak, status regionalnog lidera u nautičkom turizmu osigurava i bogato iskustvo te prije svega ljubav prema moru i strast prema plovidbi. Sve to ACI je objedinio u jedinstvenom projektu nautičke izvrsnosti ACI Sail, zahvaljujući kojem danas s ponosom uživa status prave nautičke velesile, kako u turističkom, tako i u sportskom smislu.

Kontinuirane strateške investicije kao temelj globalne konkurentnosti

Ključan preduvjet za kontinuitet u maksimalnoj kvaliteti svakog aspekta poslovanja predstavljaju upravo strateške investicije, a nautički turizam nipošto nije iznimka. Koliko je ACI svjestan nužnosti konstantnih ulaganja u svaki segment svojeg poslovanja, najbolje pokazuju brojni radovi na osuvremenjivanju, rekonstrukciji ili obogaćivanju dodatnim sadržajima u njegovim marinama diljem Jadrana. Pritom se posebice ističe jug Dalmacije, gdje su ACI-jeve marine Korčula i Dubrovnik u proteklom razdoblju bile središte najznačajnijih investicija.

Naime, ACI je tijekom 2021. godine realizirao ukupna ulaganja u iznosu od 44 milijuna kuna, od čega je najviše, malo manje od 25 milijuna kuna, uloženo u rekonstrukciju lukobrana u marini Korčula, turističkoj žili kucavici cjelokupnog otoka, koja je ponovno zasjala u svojem punom sjaju. Osim što se sad vizualno savršeno uklapa u identitet prekrasne stare gradske jezgre, ACI marina Korčula ovim unapređenjem itekako doprinosi i cjelokupnom razvoju turizmu otoka, pružajući ne samo višu razinu sigurnosti nego i veću kvalitetu usluge za plovila i nautičare u marini. Dugoročni je cilj ACI marinu Korčula pretvoriti u pravu boutique marinu u centru grada, s luksuznim smještajnim jedinicama.

Još jedno veliko ulaganje realizirano je u ACI marini Dubrovnik, i to u iznosu od oko 35 milijuna kuna, u kojoj je gradnja obalnog zida osigurala čak 220 metara nove obale za uplovljavanje i prihvat četiri do pet metara dužih plovila nego dosad. U cijeloj marini provedena je rekonstrukcija infrastrukture, što obuhvaća rekonstrukciju vodovoda i odvodnje, elektromrežu i instalacije te rasvjetu. Pritom je u planu i gradnja servisne zone, koja će biti najveća na južnom dijelu Jadrana, čime će se značajno povećati razina servisnih nautičkih usluga na veliko zadovoljstvo gostiju. Uz postojeće ACI Golf Range i teniske terene, dva restorana vrhunske gastronomije, bazen, sadržaje za djecu i višestoljetni ljetnikovac Sorkočević, ova će marina postati grad u malom.

image

ACI marina Dubrovnik

Davor Žunić/Fotofaktor.com

Najljepša marina Jadrana i nositeljica prestižnih pet sidara

Kada je riječ o značajnijim ulaganjima, svakako treba istaknuti i ACI marinu Rovinj kao najluksuzniju na Jadranu i nositeljicu prestižnih pet sidara, čija je rekonstrukcija nagrađena i najvišim priznanjem domaće građevinske zajednice - nagradom Kolos. Uz apsolutno sve sadržaje koje jedna suvremena marina može imati, goste posebno oduševljava i samim vrhom gastronomske ponude u cijenjenom restoranu Agli Amici. Da je ovaj iznimni restoran zaista zasluženo nagrađen Michelinovom zvjezdicom, nedavno je imao prilike potvrditi i Massimo Bottura, jedan od najvećih svjetskih chefova, koji je prilikom svojeg posjeta za Agli Amici imao samo riječi hvale. Nadalje, ovaj prekrasan primjer moderne nautičke arhitekture s ponosom se može pohvaliti i činjenicom da je riječ o potpuno digitaliziranoj marini te jednom od oglednih primjera digitalne transformacije. Kao i u drugim ACI-jevim marinama, i u rovinjskoj su osigurane Tesline punionice za električna vozila. Nadalje, ACI marina Rovinj raspolaže i naprednim sustavom mjerenja koji pruža pametna rješenja za upravljanje potrošnjom energenata i vode po gatu, kao i potrošnjom sanitarne vode za tuširanje te navodnjavanja zelenih površina putem automatike i senzorike, gdje se potrošnja programira s obzirom na godišnje doba. Uz to, navedeni sustav također prikuplja i meteorološke podatke, pa je tako u marini u svakom trenutku dostupan prikaz temperature zraka, vlage, rosišta, brzine i smjera vjetra, padalina i tlaka zraka - a sve u realnom vremenu, što je za nautičare preduvjet za sigurnu i ugodnu plovidbu.

image

ACI Rovinj

Stefano Gattini/© Acisail | Studio Borlenghi

Najveći nautički projekt u povijesti Hrvatske sve je bliže realizaciji

U luci nautičkog turizma Porto Baroš uskoro će svjetlo dana ugledati najnovija i po svim aspektima najnaprednija hrvatska marina dosad - ACI marina Rijeka. Riječ je o najvećem projektu nautičkog turizma u povijesti Hrvatske, u koji će ACI, u suradnji s tvrtkom GITONE Kvarner - dijelom poznate grupacije Lurssen, tijekom sljedećih nekoliko godina investirati najmanje 363 milijuna kuna u svrhu izgradnje tehnološki najsuvremenije marine u Hrvatskoj, orijentirane na megajahte i luksuzni turizam. Tvrtka ACI - GITONE za ovo je pomorsko dobro ostvarila koncesiju od 30 godina, a u tom će razdoblju pružiti izniman doprinos razvoju lokalnog i regionalnog gospodarstva te lokalne zajednice, koja će značajno profitirati otvorenjem velikog broja radnih mjesta. Uz to, ova će ACI-jeva marina u potpunosti promijeniti ponudu i vizuru Rijeke te snažno pozicionirati grad na nautičkoj karti svijeta. Ideja je integrirati marinu u tkivo grada te omogućiti ne samo nautičarima nego i građanima uživanje u šetnji po lukobranu, s pogledom na marinu i zaljev te brojnim drugim uslugama u ponudi, poput šopinga, ugostiteljskih sadržaja, parkinga i ostalih usluga.

image

Buduća ACI marina Rijeka u Porto Barosu

ACI

Najluksuznije svjetske jedrilice u rukama proslavljenih olimpijaca - savršen recept za uspjeh

Ono čime se najveći lanac marina na Mediteranu posebno ponosi nedvojbeno je i projekt nautičke izvrsnosti ACI Sail, jedinstveni svjetski projekt koji se ističe ekskluzivnim partnerstvom s proizvođačem jednih od najluksuznijih jedrilica na svijetu, finskom tvrtkom Nautor’s Swan te posadom renomiranih jedriličara, od kojih su neki i olimpijci. Zahvaljujući ovom partnerstvu, ACI Sail raspolaže najvećom svjetskom flotom elitnih jedrilica ClubSwan 36, kao i jedinim svjetskim trening centrom za ova nagrađivana plovila, smještenim u Splitu. U sklopu toga, ACI Sail svojim klijentima, uz brojne treninge, edukacije i teambuildinge, omogućava i sudjelovanje na regatama u ekskluzivnom društvu ClubSwan, čiji je ACI Sail ponosni član.

Tako klijenti ACI Saila imaju priliku natjecati se na prestižnim destinacijama diljem svijeta, kao što su Porto Cervo, St. Tropez i Monte Carlo - društvu kojem su se zahvaljujući ACI Sailu sada pridružili Rovinj i Split, u kojem će se u listopadu ove godine održati i ClubSwan 36 europsko prvenstvo. ACI se pritom posebno ponosi svojim principom ključ u ruke, pomoću kojeg klijentima pruža maksimalnu potporu u svim aspektima sudjelovanja na regati, što će zasigurno potvrditi i Ivica Kostelić, ponosni član obitelji ACI Sail, koji se u svim svojim pothvatima uzda upravo u kvalitetu i stručnost tima okupljenog pod ovim projektom nautičke izvrsnosti. Naposljetku, ACI je ovim projektom snažno pozicionirao Hrvatsku u svijetu regatnog jedrenja i ono najvažnije - značajno produljio nautičku sezonu. Samim time postavljeni su čvrsti temelji za privlačenje turista znatno veće platežne moći, ali i vrlo konkretni okviri za brendiranje Hrvatske i jačanje nacionalne konkurentnosti upravo na temelju nautičkog turizma.

image

ACI marina Split

Davor Žunić/Petar Fabijan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:00