ZELENA REGIJA

Skriveno srce Hrvatske: Otkrijte prirodne ljepote Bjelovarsko-bilogorske županije

Predivni vvidici, priroda, bogata gastronomska ponuda i gostoljubivi ljudi samo su neke od ljepota koje vas očekuju u ovoj županiji

Pogled s Daruvarske vinske ceste na Vezmarovu kulu

 D. Bakarić

Kao što je u tijelu skriveno srce koje mu daje bilo, tako je u središnjoj Hrvatskoj skrivena Bjelovarsko-bilogorska županija. U njezinu zelenom srcu kucaju tri planine: Moslavačka gora, Papuk i Bilogora, u čijem se korijenu i nalazi riječ bilo kao tihi i trajni otkucaj života. Onog života koji u ovim krajevima postoji od najranijih vremena, pa se tek po arheološkim ostacima može ispričati priča o ljudima i događajima koji su obilježili njezinu prošlost i stvorili temelje sadašnjosti.

S koje god strane vas put nanese u ovu županiju, dočekat će vas njezini otvoreni i gostoljubivi Bilogorci, Moslavci i očuvana priroda. Ovdje se nalazi pet gradova: Bjelovar, Daruvar, Čazma, Garešnica, Grubišno Polje te osamnaest općina koje vas sve zajedno, a opet svaka posebno, pozivaju na istraživanje i otkrivanje ovog dijela Hrvatske. Krenete li u istraživanje gradova, Bjelovar će vas vjerojatno oduševiti pravilnim rasporedom ulica, Daruvar toplim kupeljima još iz rimskih vremena, Garešnica lovištima koja je okružuju, Čazma bogatom prošlošću te Grubišno Polje mirom koji pruža život u malom gradu. A između gradova, nalaze se općinska središta i sela smještena na brežuljcima na kojima se stremeći prema nebeskom plavetnilu ističu crkveni tornjevi, obasjani suncem.

Ovdje će vas dočekati stoljetne šume, prostrana i plodonosna polja, rascvjetane livade među kojima teku potoci, rječice i nizinske rijeke. Tu se nalaze ribom bogati ribnjaci i jezera te lovišta u kojima stanuje najraznolikija sitna i krupna divljač. Krenete li u istraživanje pješice, biciklom, možda na konju ili automobilom, svaki odabir je dobar jer vam brojna izletišta, vinske ceste i mala obiteljska gospodarstva nude mogućnost odmora i uživanja u prirodi koja vas okružuje.

Dobra klima, blagi brežuljci te čista i očuvana priroda, kao i bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta oduvijek su bili izvor za uzgoj i pripremu najukusnije domaće hrane i vina. Njima su još na području današnjeg Daruvara nazdravljali i stari Rimljani uživajući u vrućim daruvarskim izvorima Aquae Balissae, kako su ih nazivali.

image

Okusi tradicije

Arhiva TZBBŽ

Ovdje se hrana oduvijek pripremala na tradicionalan način, od namirnica uzgojenih u vrtu, na polju, u voćnjaku, vinogradu ili od onih pronađenih i ulovljenih u stoljetnim šumama. Okusi su to u kojima je očuvana svježina, ljubav, jednostavnost i umijeće pripreme hrane. A uz jelo idu najbolja vina koja svojim okusom griju srce i vesele dušu.

I dok neki uživaju u vinu, nekima je ipak draže pivo. Daruvar je nadaleko poznat po pivima, među kojima su Staročeško i cijela linija craft piva koje nude vrhunski pjenušavi užitak u svakoj prigodi. Ovdje svakako vrijedi spomenuti i bjelovarski brend Zeppelin craft piva koji svojim okusom osvaja Hrvatsku.

Neki kažu kako ljubav prolazi kroz želudac, a kad kušate najukusniju domaću hranu, sasvim je sigurno da ćete se zaljubiti u okuse bilogorske, moslavačke i zapadnoslavonske kuhinje.

Dolaskom u Bjelovarsko-bilogorsku županiju, vidjet ćete jednu od najzelenijih hrvatskih županija i otkriti čarobne vidike koji pokazuju njezine ljepote, otvorenost i blizinu.

Dobro došli...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:50