Za svakog ponešto

Recite "DA" aktivnom životu i odmoru i nakon ljeta posjetite Zadarsku županiju!

Blaga mediteranska klima i velik broj sunčanih sati, raskošne i raznolike prirodne ljepote, brojni kulturno-povijesni spomenici...
Veli rat
 Aleksandar Gospic

Zadarska je županija iznimno privlačna posjetiteljima i u jesen, osobito ranu, a razloga za to ima zaista puno. Blaga mediteranska klima i velik broj sunčanih sati, raskošne i raznolike prirodne ljepote, brojni vrijedni kulturno-povijesni spomenici, srdačni i gostoljubivi domaćini, te posebne i domaće gastronomske poslastice kao i obilje dobre kapljice koje možete ovdje probati, neki su od njih. Regija se posebno ponosi brojnim mogućnostima za aktivni odmor pa ukoliko želite ostati u formi i iskoristiti vrijeme prije zime za kraći predah, pokoji produženi vikend ili pak izlet pozivamo vas da je svakako posjetite.

Jedrenje

Nautičari posebno vole jesen, a Zadarska je županija upravo raj za taj vrhunski oblik aktivnog turizma. 300 otoka, otočića i hridi čini zadarski arhipelag, mješavinu naseljenih i nenaseljenih otoka gdje svaki otok nudi nešto drugačije. Od većih tu su Pag, Ugljan, Pašman i Dugi otok s biserom zaštićene prirode – parkom prirode Telašćica. Manji otoci kriju jedinstveni šarm, a neki od njih su: Silba, Olib, Molat, Premuda, Ist, Iž, Rava, Zverinac, Vrgada. Ljubitelji plovidbe na puno načina mogu istražiti to prirodno blago i isploviti iz neke od naših vrhunskih marina iznajmljenom jedrilicom, motornim čamcem ili gumenjakom. No možete se ukrcati i na neki trajekt ili katamaran i uputiti se prema tom čarobnom svijetu otoka. Nautičku kartu potražite ovdje.

image
Vransko jezero
Aleksandar Gospic

Biciklizam

Biciklisti u Zadarskoj županiji mogu uživati u najvećoj regionalnoj mreži biciklističkih ruta u Hrvatskoj – Zadar Bike Magic. Cijela županija prošarana je atraktivnim rutama koje će zadovoljite sve bicikliste, od početnika ili obitelji, preko entuzijasta s većim kilometražama na cestovnom biciklu, do avanturističkih brdskih biciklista koji će uživati u vrletima Velebita ili kanjona Zrmanje. Oduševite se ljepotama najraznolikije županije otkrivajući ih biciklom. Iznajmite bicikle ili potražite savjet kod provjerenih partnera, a sve informacije možete naći na www.zadarbikemagic.com.

image
Nacionalni park Paklenica
Ivan Coric

Planinarenje i penjanje

Na samo 40 km od središta Zadra nalazi se Nacionalni park Paklenica, prijestolnica aktivnog turizma Hrvatske. Park je prepun pješačkih staza, prilagođenih početnicima i najnaprednijim izletnicima i planinarima, od onih laganih pa sve do ozbiljnih i zahtjevnih planinarskih staza koje vode do najviših vrhova planine Velebit. U snalaženju će vam pomoći karta Paklenica Trails.

Paklenica je raj i za penjače, za koje posebno uzbuđenje predstavlja uspon na Anića Kuk. Ova najveća stijena na Velebitu i najpoznatija u Hrvatskoj, doživljaj je koji ne propušta nijedan ozbiljni penjač. No, dostupne su i škole penjanja, čak i za djecu. Velebit možete i „preletiti“ vozeći se u terencu u okviru popularnog Velebit Safari obilaska.

Rafting

Rijeka Zrmanja jedno je od najpopularnijih mjesta za rafting u Hrvatskoj i pustolovine koje ona omogućuje u kasnu jesen, kada nabuja, neopisive su. Čak i djeca do 6 godina mogu sudjelovati u obiteljskom raftingu. Ali ako je vodostaj nizak, ne brinite, kajaci su spremni pa se upustite u opuštajuću vožnju.

image
promo logo
image
promo logo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:41