SINGAPURSKI CHANGI

Najljepši aerodrom na svijetu uskoro će biti još veći, gradi se terminal za 50 milijuna putnika

Terminal 5 trebao bi biti otvoren 2030. godine, bit će povezan s postojeća četiri terminala te je zamišljen kao jedan kvart u gradu

Zračna luka Changi

 /Depositphotos

Jedan od najljepših i najvećih aerodroma na svijetu, Zračna luka Changi u Singapuru, uskoro bi mogla dobiti novo ruho i još više prostora za putnike. Kako javlja CNN, očekuje se proširenje Terminala 5 koji će povećati kapacitet aerodroma za oko 50 milijuna putnika godišnje. Navode kako je još u srpnju singapurski premijer Lee Hsien Loong najavio kako će Terminal 5 biti velik kao dosadašnja četiri putnička terminala koji mogu primiti oko 82 milijuna putnika godišnje, a našalio se kako zapravo grade još jednu zračnu luku, aludirajući na kapacitet novog terminala.

image

Zračna luka Changi, Terminal 3

David Gn/Depositphotos

Izgradnja novog terminala trebala bi krenuti za dvije godine, a očekuje se da će objekt biti otvoren za putnike sredinom 2030. godine. Terminal 5 imat će sustav s tri piste i bit će povezan s ostala četiri terminala. Imat će solarne panele i pametne sustave upravljanja zgradama, a bit će poboljšani i ventilacijski sustavi, kao i daljinsko hlađenje u kombinaciji sa skladištem toplinske energije. Zamišljeno je da prostor ne bude samo terminal, već produžetak Singapura, društveni prostor kao nova četvrt grada, a projekt potpisuju arhitektonske tvrtke KPF i Heatherwick Studio koji žele da novi terminal bude jedinstveni spoj prirode i grada.

image

Zračna luka Changi

Depositphotos/

Zračna luka Changi otvorena je 1981. godine, a već nakon nekoliko godina počela se širiti zbog velikog broja putnika. No, tek u 90-im godinama prošlog stoljeća poprima današnji izgled. 1995. godine izrađen je prvi svjetski bazen za tranzitno područje, tri godine kasnije dograđena je sportska arena, a deset godina kasnije izgrađen je Terminal 3 koji ima 12 metara visok tobogan i vrt leptira. Terminal 4 otvoren je 2017. godine, a u pretpandemijskoj 2019. godini javnosti je predstavljan Changi Jewel, kompleks koji se proteze na 135.700 četvornih metara i 10 katova. Tu se smjestio i HSBC Rain Vorteks, najviši zatvoreni vodopad na svijetu, ali i Shiseido Forest Valley, četverokatni vrt ispunjen pješačkim stazama.

Zračnu luku Changi nazivaju i gradom-državom i smatra se da je odredište samo za sebe. Desetljećima je osvajala nagrade kako najbolja svjetska zračna luka, no nakon 2020. godine ta je titula počela odlaziti u druge zračne luke, tako da su singapurske vlasti odlučile krenuti u novi projekt i vratiti sjaj ove nevjerojatne zračne luke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:52