Nautika

Dostupan, s odličnim marinama i najljepšim uvalama: Zadar je nautički biser Jadrana

Grad je osvojio titulu najuspješniju destinaciju nautičkog turizma 2019., a nagrađene su i dvije marine na zadarskom području

Regata u Zadru

 Tzg Zadar/

Idealan položaj, slikovite uvale i lučice, prekrasno more, prometna povezanost, gastro-ponuda – sve su to elementi koji čine zadarsku regiju savršenom za razvoj nautičkog turizma.

Taj potencijal apsolutno je nemjerljiv u odnosu na sve ostale destinacije zbog razvijenosti obale kao i samog arhipelaga i svih onih prednosti koje čine neku regiju privlačnom nautičarima. Kad govorimo o uvjetima samog jedrenja, i oni su neprikosnoveni za takvu vrstu turista kojima ovaj kraj pruža sve za istinsko uživanje.

Osim samog grada Zadra, tu su i pripadajući otoci Olib, Silba, Premuda, Škarda, Ist, Molat, Iž i Rava, koji su svojom infrastrukturom, neovisno radi li se o marinama ili ne, također prekrasne nautičke luke. Svi ti otoci, zajedno s gradom Zadrom, imaju apsolutno kvalitetnu infrastrukturu na visokoj razini.

Nautički turizam je i u pandemijskim godinama bio najrazvijenija grana turizma pa je tako u 2021., prema podacima Turističke zajednica grada Zadra, zabilježeno 16.787 dolazaka i 115.881 noćenja nautičkog prometa. Ono što je bitno za naglasiti jest da strani gosti čine gotovo 90 posto tih brojki, i to o Slovenci, Austrijanci, Mađari, Slovaci, Česi, Talijani, u određenom postotku i Nijemci.

Uz standardne ljetne mjesec, nautičari na zadarsko područje dolaze i kroz ožujak i travanj, pa i lipanj. No, rujan i listopad najljepši su dio godine za jedrenje kada je more dosta mirno, kažu nam znalci, i samim tim čovjek može zaista kvalitetno provesti godišnji odmor. Tad se događa i velika jedriličarska regata „Zadarska koka“, koju organizira gradska TZ zajedno s JK Uskok i svakako je, nakon splitske Mrduje, najbrojnija regata u Hrvatskoj.

Turistička zajednica grada prepoznala je potencijal nautičkog turizma iz čega je i proizašla inicijativa da Zadar kandidira za najuspješniju destinaciju nautičkog turizma 2019. godine, a tu je prestižnu titulu u konačnici i osvojio. Tad su u Zadarsku županiju otišle još dvije nagrade - najbolja velika marina D-Marin Dalmacija te Olive Island Marina Sutomišćica kao najbolja mala marina.

Sam grad ima nekoliko marina, prvenstveno D-Marin Borik, a tu je i jedriličarska marina. I najveća marina na Jadranu, marina Dalmacija Bibinje-Sukošan, gravitira Zadru, a infrastrukturom je u potpunosti prilagođena svim potrebama nautičara.

Veliku ulogu u razvoju nautičkog turizma ima i prometna povezanost, posebice zračnim linijama koje spajaju Zadar s brojnim gradovima Europe što potencijalnim nautičarima omogućava brz i jednostavan dolazak u destinaciju, a samim tim i najam plovila kojim će moći što prije isploviti i krenuti u konzumacija svih tih pogodnosti.

Dakako, velik plus za sam centar grada bit će i konačno rješenje situacije oko marine Tankerkomerc koja će definitivno podignuti turizam, i ne samo nautički, na vrlo visoku razinu pa i promijeniti „krvnu sliku“ turizma u Zadru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:15