OKSIMORON

Znanstvenici stvorili 'suhu vodu' za čišću i zdraviju Zemlju

Iako možda zvuči kao oksimoron, znanstvenici tvrda kako su uspjeli u stvaranju 'suhe vode'. Tvar koju su napravili podsjeća na šećer u prahu i možda će napraviti pravu revoluciju u korištenju kemikalija, piše Telegraph .

Svaka čestica 'suhe vode' sadrži sićušnu kapljicu vode koja je okružena silikatnim 'ogrtačem'. Zapravo, 95 posto 'suhe vode' je 'mokra voda'.

Znanstvenici vjeruju kako bi se njihovo otkriće moglo koristiti u borbi s globalnim zatopljenjem tako što bi 'suha voda' mogla upijati i zadržavati ugljični dioksid te ostale stakleničke plinove. Testovi su pokazali da ugljični dioksid upija tri puta bolje od 'obične' vode.

Također, mogla bi se koristiti za pohranjivanje metana te proširenje energetskog potencijala prirodnog plina.

- Ne postoji ništa poput toga. Nadamo se da ćemo vidjeti 'valove suhe vode' u bliskoj budućnosti - objasnio je dr. Ben Carter sa Sveučilišta u Liverpoolu koji je i predstavio istraživanje 'suhe vode'.

Još iskoristivost 'suhe vode', istaknuo je Carter, jest kao katalizatora u ubrzavanju reakcija između maleinske kiseline te vodika. Produkt njihove reakcije je L-jabučna kiselina, ključna sirovina u proizvodnji lijekova, prehrambenih dodataka i drugih proizvoda.

Dodavanje 'suhe vode' vodiku i maleinskoj kiselini cijeli proces spajanja ubrzava, ali i čini ga 'zelenijim' i ekološki prihvatljivijim.

- Ukoliko ne morate poticati željenu reakciju, štedite značajne količine energije - zaključuje Carter.

Osim toga, znanstvenici napominju kako će se otkrivenom tehnologijom moći stvarati 'suhe' emulzije, mješavine dviju ili više nespojivih tvari poput nafte i vode.

Suhe je emulzije učinit će skladištenje i prijevoz potencijalno opasnih tekućina mnogo sigurnijim te lakšim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 08:29