UZBUDLJIV PRONALAZAK

ZAGONETNO OTKRIĆE Znanstvenike iznenadio kamenčić sastavljen od čak 30.000 dijamanata

 Larry Taylo / Larry Taylo

Rudnik dijamanata Udačnaja u Sibiru, tik ispod Arktičkog kruga, dubok je više od 600 metara što ga čini trećim najdubljim otvorenim rudnikom na svijetu. Godišnje se u Udačnaji iskopaju tone i tone dragocjenog kamenja, ali rudari koji su nedavno naišli na neobičan crveno-zeleni kamen, odmah su znali da je u pitanju jedinstven primjerak.

Ispostavilo se da se kamen, velik svega tri centimetra, sastoji od čak 30.000 sićušnih dijamanata u koncentraciji milijun puta višoj nego što se dijamanti nalaze u običnim stijenama.

Iako je riječ o pravom geološkom čudu, kamenčić je darovan Ruskoj akademiji znanosti pošto su dijamanti previše sićušni za komercijalnu upotrebu, piše Live Science .

Nakon detaljnog skeniranja rendgenskim zrakama znanstvenici su otkrili kako su dijamanti unutar kamena veliki svega 1 milimetar te da su u obliku oktaedra – poput dviju piramida priljubljenih dnom na dno.

'Uzbudljivo je to što se tamo nalazi 30.000 sićušnih, savršenih oktaedara, ali nema niti jednog većeg dijamanta', kaže Larry Taylor, geolog sa Sveučilišta Tennessee koji je prezentirao rezultate istraživanja na godišnjem skupu Američke geofizičke udruge.

'Kao da su se formirali trenutno. To je zbilja neobičan kamen.'

Znanstvenici su nadaju kako će pronalazak ovog kamena pomoći u rasvjetljavanju procesa prirodnog nastanka dijamanata. Znamo da dijamanti nastaju kad kristali čistog ugljika dođu pod utjecaj ogromnog tlaka i visoke temperature na dubini od 150 kilometara u zemljinoj kori, ali određeni procesi još uvijek su potpuna nepoznanica.

'Kemijske reakcije koje dovode do stvaranja dijamanata prava su enigma', izjavio je Taylor koji je na izučavanju jedinstvenog kamena radio s kolegama s Ruske akademije znanosti.

Rusija je najveći proizvođač dijamanata na svijetu s više od 33 milijuna karata godišnje. Tvrtka Alrosa u državnom vlasništvu zaslužna je za 99 posto ruske, te 27 posto svjetske količine iskopanih dijamanata godišnje. U prijevodu, to iznosi nekih 4 milijardi dolara godišnje.

Unatoč monopolu kojeg Alrosa ima u Rusiji ova je tvrtka u prošlom tromjesečju upisala 140 milijuna eura gubitka, što je treći kvartal zaredom u kojem bilježe minus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 18:33