SAMO ZA NAJJAČE

VODIČ ZA ŽIVOT NA MARSU Želite postati kolonizator Crvenog planeta? Evo što morate znati o preživljavanju!

 Mars One
Savšeni kandidati su stvarno pametni, nevjerojatno hrabri i jako puno - ludi

Mars One , neprofitabilna međuplanetarna kompanija, uskoro će krenuti u drugi krug odabira potencijalnih astronauta među gotovo 700 trenutnih finalista.

Tijekom snimanja kratkog filma o natjecanju, Stateless Media, medijska mreža novinara i filmaša diljem cijelog svijeta, imala je priliku razgovarati s nekolicinom kandidata koji se bore za mjesto na svemirskom brodu Mars One. Prema riječima novinara Statelessa, riječ je o ljudima koji su stvarno pametni, nevjerojatno hrabri i pomalo - ludi.

Točnije, mnogo ludi. Što je zapravo dobra stvar jer ovakvo međuplanetarno putovanje ne može odraditi svatko. Potrebna je osoba koja će ostatak svog života provesti zarobljena na planetu bez zraka kojeg može disati, bez Facebooka, McDonaldsa, omiljenih serija i filmova, bez romantičnih šetnji i uživanja na plaži. I da, bez seksa.

Od samog početka Svemirskog doba, uvijek smo birali najbolje i najpametnije te fizički najspremnije ljude za naše veleposlanike u svemiru. Uglavnom zbog toga što je napuštanje Zemlje vrlo teško. Astronauti moraju znati upravljati zrakoplovom, popravljati računala i provoditi brojne znanstvene eksperimente. I to sve u bestežinskom stanju u svemirskim odijelima u kojima je kretanje teže nego što mislite.

Iako izazovi putovanja svemirom ostaju nedokučivi prosječnoj osobi, zapravo je riječ o stvarima s kojima se možemo boriti. I to na toj razini da budući kolonisti Crvenog planeta ne moraju biti regrutirani iz najviših redova zrakoplovstva ili vojke.

Koristeći suvremenu tehnologiju putovanje do Marsa trajalo bi oko devet mjeseci, što je vrijeme koje astronauti provode na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Nije baš šetnja parkom, no ne zahtjeva višegodišnju hibernaciju. Uz to, zahvaljujući godinama izviđanja robotskih rovera, poput Curiosityja i Opportunityja, znamo točno što će astronautima na Marsu biti potrebno kako bi preživjeli - jednom kad dođu do tamo. Posebna odijela štitit će ih od pješčanih oluja i temperatura daleko ispod nule, tone zamrznute hrane za preživljavanje, nastambe koje će ih štiti od radijacije i velika bušilica koja će im dati pristup smrznutoj vodi ispod površine. Nije lak život, no opet nije daleko od života na zemaljskim polovima.

Najteži dio života na Marsu sigurno neće biti puko preživljavanje koliko ostajanje normalnim u glavi. Ako vam je "prastari" dial-up modem stvarao probleme onda će vas šokirati da osvježavanje vaše Facebook stranice na Marsu traje oko 20 minuta. Možda možete preživjeti s ograničenim količinama kisika, no što kažete na život bez svakodnevnih stvari koje uzimamo zdravo za gotovo - peciva, seks, piće s prijateljima... Prvi će kolonisti Marsa trebati biti mnogo više od samo hrabri i pametni. Morat će biti i dovoljno čudni da izdrže ekstremnu izolaciju.

Donosimo vam prijedlog Vodiča za preživljavanje na Marsu. Imate li što je potrebno da postanete kolonizator Marsa?

Bez čega morate živjeti:

- seks - kolonisti će morati kontrolirati seksualni nagon jer oprema i zalihe ne predviđaju rođenje djeteta.

- pivo - gazirana pića ne bi preživjela nizak atmosferski tlak Marsa.

- odrezak argentinske govedine s dodatkom crnog tartufa i fino rezani pršut. Kao i ostala hrana koja ne može biti u dubokom zamrzavanju.

- ljudi do kojih vam je stalo - mislite da vam Skype ponekad ide na živce? Što će biti kad se nalazite 54,6 milijuna kilometara daleko?

- svjetska prvenstva u nogometu/rukometu/košarci/plivanju, Olimpijske igre, Dnevnik HRT-a...

Trebat će vam:

- znatiželja - škole i ulice koje će nositi vaše ime i prezime možda nije najbolja motivacija za misiju. Kako bi izdržali pritisak ekstremne usamljenosti budući kolonisti Marsa moraju posjedovati stvarnu zapanjenost i želju za istraživanjem nepoznatog.

_ hrpa, ali hrpa knjiga - naravno u digitalnom obliku. Među naslovima bi trebalo biti svega, od "Popravak raketnog motora za neznalice" do "1001 zašto i 1001 zato"

- zdravo samopouzdanje - tamo vjerojatno neće biti ogledala, a ni psihijatra

- ljepilo za meso, iliti transglutaminaza, enzim koji katalizira formiranje kovalentne veze između slobodne amino grupe i gama-karboksamidne grupe proteinskog ili peptidnog glutamina, iliti nešto što će industrijske proteine pretvoriti u pravi obrok

- dovoljna količina filmova i serija za gledati. Imat ćete dovoljno vremena, zašto ne nadoknaditi?

- viski

- kondomi. Budimo realni, nećete valjda propustiti priliku za seks u svemiru?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 23:13