SVEMIRSKI JEDRENJAK

VIDEO: OŽIVJELA SVEMIRSKA JEDRILICA Eksperimentalni satelit LightSail proradio i raširio sunčevo jedro

Eksperimentalni satelit LightSail od svog je lansiranja, prije nekoliko tjedana, besciljno plutao oko Zemlje ne uspijevajući uspostaviti kontakt s kontrolom misije zbog greške u programiranju. Srećom, kvar je otklonjen i letjelica je uspješno postavila svoje veliko jedro.

Nakon lansiranja 30. svibnja, LightSail se privremeno ugasio zbog greške u softveru. U potpunoj je tišini proveo osam dana te je tek u subotu uspostavljen stabilan kontakt. Zahvaljujući punim baterijama, kontrola misija uspjela je odmah nakon ostvarivanja kontakta napraviti i najvažniji dio eksperimentalnog leta - postavljanje ogromnog solarnog jetra.

LightSail je pokusni projekt, financiran od strane nevladine organizacije The Planetary Society, koju je 1980. godine osnovao američki astronom, astrobiolog i iznimno uspješan popularizator znanosti Carl Sagan. Cilj misije je testiranje tehničkih i ekonomskih prednosti solarnog jedra koje koristi sunčevu svjetlost kao pogon za kretanje kroz vakuum svemira.

Međutim, LightSail se trenutačno nalazi u preniskoj orbiti za 'jedrenje', pošto je satelit uhvaćen u samom rubu atmosfere i nailazi na otpor. Umjesto toga, kontrola misije testira postavljanje jedra i komunikaciju ne bi li pripremili satelit za izvršenje potpunih zadataka iduće godine.

Tehnologija solarnog jedra nije pretjerano nova ideja. Do sada su je testirali američki i japanski znanstvenici. Ono što LightSail nudi jest istraživanje svemira za vrlo mali budžet. Sama se letjelica sastoji od tri CubeSatsa, malenih satelita od kojih svaki teži kilogram i pol, te velikog Mylar jedra koje pokriva površinu od 32 metara kvadratnih.

Cijena cijele misije je 4,5 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 10:09