NASA-in PLAN

VIDEO: Ljudska posada kreće na Mars

 NASA

WASHINGTON - NASA se sprema poslati čovjeka na Mars unutar sljedećih 20 godina, potvrdio je agencijin direktor za ljudsko istraživanje svemira Bill Gerstenmaier.

Razvoj ključnih elemenata tehnologije neophodnih za takav pothvat već je u tijeku, a vlada je odobrila financije za pripremnu misiju, u kojoj će NASA zarobiti asteroid i dovući ga u orbitu oko Mjeseca.

Jednom kada bi asteroid bio u stabilnoj, retrogradnoj orbiti oko Mjeseca, astronauti bi ga koristili kao testnu stanicu i usputnu postaju na putu do Marsa.

Tokom 2017. godine, NASA će lansirati novo lansirno vozilo - raketu SLS - i Orion letjelicu kojom bi se ljudska posada prevezla do Marsa, iako će na prvom letu biti bez posade.

Testiranja potisnika rakete završena su ovaj tjedan u Svemirskom centru Kennedy, a do kraja godine trebalo bi početi testiranje cijelog SLS sustava - najmoćnijeg lansirnog sustava u povijesti, koji bi trebao moći podići čak 130 tona tereta u orbitu, i poslužiti kao temelj za slanje misija s ljudskom posadom po cijelom Sunčevom sustavu.

- Naša arhitektura je dizajnirana za dugoročno istraživanje Sunčevog sustava s ljudskom posadom, uključujući i naš cilj slanja ljudi na Mars, rekao je Gerstenmaier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 22:00