30% SJAJNIJE

VIDEO, FOTO: VAŠE BOŽIĆNE LAMPICE VIDE SE I IZ SVEMIRA Pogledajte zadivljujuću NASA-inu snimku

 Screenshot

Ako mislite da vaše božićne lampice vide samo susjedi, varate se. Naime, kombinirana svjetlost blagdanskih svjećica iz gradova i predgrađa je toliko jaka da se razlika između inače uobičajene svjetlosti i one od božićnih ukrasa vidi čak iz svemira.

NASA je izvijestila kako satelitske snimke dokazuju da pojedini gradovi sjaje 20 do čak 30 posto jače tijekom božićnih i novogodišnjih praznika, dok su neka predgrađa i do 50 posto sjajnija.

Na karti ispod vide se zelene točke koje predstavljaju područja koja u prosincu sjaje duplo više nego inače.

Na drugoj NASA-inoj karti prikazana je razlika između gradova i predgrađa. Dok su Washington, Baltimore, Richmond i Virginia Beach prekriveni žutim točkicama koje prikazuju malu razliku u odnosu na druge dane u godini, okolna područja su zelena što indicira puno veći porast svjetlosti.

- Sve u svemu, puno veća se vidi razlika u predgrađima i malim gradovima gdje ima više obiteljskih kuća, ali i većih vrtova - kazala je Eleanor Stokes iz NASA-e koja kaže kako se pri istraživanju nisu usredotočili samo na Sjedinjene Države.

Podaci su bilježeni pomoću Suomi NPP satelita u protekle tri godine, a istražitelji su prvo uočili razliku u količini svjetlosti kad su gledali snimke Kaira tijekom muslimanskog Ramazana.

- Ubuduće će sateliti moći bilježiti i razlike između tradicionalnih svjetala i štedljivijih LED lampica, te pratiti kako se tehnologija i ljudske navike s vremenom mijenjaju - kazao je NASA-in fizičar Miguel Roman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 06:39