MOĆNA ZVIJEZDA

VIDEO, FOTO Najveća sunčeva oluja od 2005. izazvala poteškoće u zračnom prometu i - najljepšu polarnu svjetlost

 AP Photo/Emil Bratt Borsting
Najjače oluje očekuju se tijekom svibnja sljedeće godine, a procjenjuje se kako će biti i do nekoliko puta snažnije od ovotjedne

Prvi val najveće geomagnetske oluje u posljednjih šest godina, nastale u nedjelju na Suncu, pogodio je u utorak navečer Zemljinu atmosferu.

I dok je Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru najavio kako bi oluja mogla negativno utjecati na telekomunikacijske satelite, električnu infrastrukturu te zrakoplovni promet, ljubitelji polarne svjetlosti okupili su se na Aljasci kako bi uživali u impresivnoj igri svjetlosti na noćnom nebu.

Ni temperatura niža od ništice nije spriječila zaljubljenike u polarnu svjetlost da odustanu od uživanja u jedinstvenom prirodnom fenomenu. Očekuje se kako će ovotjedna aurora borealis biti jedna od najatraktivnijih u dužem nizu godina.

Polarna svjetlost nastaje kada se velike količine zračenja sa Sunca sudare sa Zemljinim zaštitnim omotačem - magnetskim poljem. Isto je zaštitilo i većinu telekomunikacijskih uređaja koji ljudima omogućavaju normalan svakodnevni život.

Međutim, zbog sigurnosti avio-kompanije su skrenule sve svoje linije koje su trebale letjeti iznad sjevernog pola Zemlje.

Posljedice najnovije oluje sa Sunca trebale bi isčeznuti do četvrtka, no to nije sve što možemo očekivati od naše zvijezde ove godine. Naime, trenutačno se nalazimo u razdoblju sunčevih oluja koje se događaju u redovitom vremenskom periodu od 11 godina. Najjače oluje očekuju se tijekom svibnja sljedeće godine, a procjenjuje se kako će biti i do nekoliko puta snažnije od ovotjedne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:19