LOV NA BOŽJU ČESTICU

Veliki uspjeh znanstvenika u CERN-u: LHC ponovio stvaranje svemira!

 AP

Veliki hadronski sudarač (LHC) kod Ženeve danas je uspješno kreirao “Veliki prasak u malom”. U sudarima iona olova fizičari su kreirali uvjete kakvi su vladali u prvim trenucima svemira za koji se smatra da je nastao Velikim praskom (BIg bang) prije 13,7 milijardi godina.

- Mi smo jako ushićeni ovim postignućem - izjavio je za BBC dr. David Evans, jedan od znanstvenika koji rade na detektoru ALICE u CERN-u (Europski centar za nuklearna istraživanja) kod Ženeve. Na projektu ALICE surađuju i hrvatski fizičari dr. Danilo Vranić i dr. Guy Paić.

Detektor ALICE, oko 10.000 tona težak instrument, posebno je dizajniran za istraživanje tzv. kvark-gluonske plazme, što je stanje materije za koje se smatra da je postojalo neposredno nakon Velikog praska.

- Procesi su se odvijali u sigurnom, kontroliranom okolišu i mi smo stvorili temperature milijun puta više od onih u središtu Sunca. Na tako visokim temperturama čak i protoni i neutroni, koji čine jezgru atoma, otapaju se i stvaraju vruću juhu kvarkova i gluona, tzv. kvark-gluonsku plazmu - naglasio je Evans.

Današnji “Veliki prasak u malom” samo je potvrdio da LHC, najveći znanstveni instrument na svijetu, sada radi besprijekorno. Podsjetimo, više od pet milijardi eura vrijedni LHC na spektakularan je način pušten u pogon 10. rujna 2008. godine. No, desetak dana kasnije uslijedilo je razočarenje jer je zbog kvara na jednom od supravodljivih magneta, koji se nalaze na dubini od 100 metara u tunelu opsega 27 kilometara, došlo do prekida rada LHC-a.

Popravak je trajao više od godinu dana i stajao oko 30 milijuna eura. U studenom 2009. godine LHC je ponovno počeo s radom i to vrlo uspješno. Pomoću LHC-a znanstvenici pokušavaju rekonstruirati uvjete koji su vladali nakon rođenja svemira. Jedan od najatrktivnijih ciljeva projekta LHC jest uloviti Higgsov bozon, hipotetsku česticu koja objašnjava masu. Zbog dosadašnje neuhvatljivosti, nobelovac Leon Lederman u šali je nazvao Higgsov bozon “Božjom česticom”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 04:23