OTKRIĆE HRVATSKIH ZNANSTVENIKA

VELIKI USPJEH NAŠIH ZNANSTVENIKA Razotkrili kako masna hrana utječe na razvoj dijabetesa

Tim dr. Polića je 2,5 godine istraživao jedan od gorućih zdravstvenih problema

Skupina znanstvenika pod vodstvom prof. dr. Bojana Polića s Medicinskog fakulteta u Rijeci objavila je jučer u on-line izdanju prestižnog svjetskog znanstvenog časopisa Nature Immunology važno otkriće o mehanizmu upale unutartrbušnog masnog tkiva (VAT) koji u konačnici dovodi do niza komplikacija uključujući otpornost na inzulin i dijabetes tipa 2. Otkriće dr. Polića i njegovih suradnika otvara nove perspektive u prevenciji dijabetesa tipa 2 od koga u svijetu pati oko 300 milijuna, a u Hrvatskoj oko 250.000 ljudi.

- Ovaj rad je plod 2,5 godišnjih istraživanja moje grupe na novom području imunometabolizma, koji izučava međudjelovanje imunološkog sustava i metaboličkih procesa u organizmu. Najvećim dijelom naš rad odnosi se na istraživanje VAT-a na mišjem modelu debljine izazvane visokokalorijskom masnom prehranom. No, jednim dijelom, a u suradnji s KBC Rijeka istraživali smo i kliničke uzorke VAT-a debelih osoba - rekao je prof. Bojan Polić.

Alarm za upozorenje

Danas u svijetu ima preko 500 milijuna pretilih te oko milijardu ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom. - Prekomjerni unos kalorija masnom hranom i njihov premali utrošak dovodi do nagomilanja masnih zaliha, poglavito u VAT-u. To dovodi do promjena u masnim stanicama što uzrokuje aktivaciju imunološkog sustava koji izaziva upalu niskog intenziteta kao neku vrstu ‘alarma za upozorenje’, a zatim i šećernu bolest - pojasnio je Polić.

On i njegovi suradnici otkrili su kako imunološki prepoznaje promijenjene masne stanice u VAT-u kod debljine i kako to dovodi do razvoja upale.

- Mi smo otkrili kako su NK stanice, ‘prirodne ubojice’ našeg imunološkog sustava, ključne u zamjećivanju nenormalnih promjena na masnim stanicama u debljini. One to čine pomoću svog receptora NCR1. Da bismo to do dokazali, miševima smo davali ‘topivi receptor NCR’. Rezultat toga bila je prevencija razvoja upale i otpornosti na inzulin - rekao je Polić.

Naš sugovornik istaknuo je kako bi otkriće njegova tima moglo imati primjenu najvjerojatnije u pred dijabetičkom stadiju.

Eksperimentalni model

- U tom stadiju postoji otpornost na inzulin i povišena razina šećera u krvi, ali je još uvijek očuvano lučenje inzulina. Ipak, treba istaknuti da je ovdje riječ o principu dobivenom na eksperimentalnom modelu. Još treba ispitati funkcionira li istovjetan ili sličan mehanizam kod ljudi te bi li takva terapija bila uspješna - istaknuo je Bojan Polić.

Naravno, otpornost na inzulin i dijabetes tipa 2 koji se javljaju kao posljedica prekomjerne tjelesne težine i prehrane zasnovane na visokokaloričnoj masnoj hrani mogu se prevenirati ako se na vrijeme uspostavi ravnoteža između unosa kalorija i fizičke aktivnosti.

Rijeka kao znanstveno središte

Bojan Polić (51) rođen je u Rijeci gdje je diplomirao 1989. godine na Medicinskom fakultetu. Na istom fakultetu je magistrirao (1992.) i doktorirao (1996.) na području imunologije. Kao Humboldtov stipendist znanstveno se usavršavao na Institutu za genetiku Sveučilišta u Kelnu. Studija skupine dr. Polića u Nature Immunology drugi je rad riječkih znanstvenika objavljen u tome prestižnom časopisu. Naime, 2002. godine rad Nature Immunology je objavio je rad prof. dr. Stipan Jonjić. - Želio bi istaknuti da ja posebno važan doprinos našem radu dao prvi autor dr. Felix M. Wensveen. On je doktorirao na Sveučilištu Amsterdam, a zatim je bio postdoktorand u mojoj grupi. Odnedavno je docent na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Osim njega, poseban doprinos dali su i Marko Šestan, Sonja Valentić i Vedrana Jelenčuć - istaknuo je Polić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 11:25