PROJEKT MAGIC

VELIKI USPJEH HRVATSKIH ASTROFIZIČARA 'Otkrili smo bljesak iz udaljene galaksije'

 CROPIX
U međunarodnom eksperimentu s moćnim teleskopima MAGIC sudjelovalo je i osam hrvatskih znanstvenika

Velika međunarodna skupina znanstvenika u sklopu eksperimenta MAGIC, uključujući i osmero Hrvata, izvijestila je danas u prestižnom časopisu Science o snažnom bljesku visokoenergijskog gama-zračenja iz galaksije IC 310.

Ta galaksija udaljena je od nas 260 milijuna svjetlosnih godina (put što ga svjetlost čija je brzina 300.000 kilometara u sekundi pređe za 260 milijuna godina), a pripada skupu galaksija Perzej. Eksperiment MAGIC odvija se u opservatoriju Roque de los Muchachos (2200 m nad morem), na kanarskom otoku La Palmi.

Svjetlost iz Perzeja

Cilj projekta MAGIC, koji uključuje 160 istraživača iz Njemačke, Španjolske, Italije, Švicarske, Poljske, Finske, Bugarske, Hrvatske, Indije i Japana, jest pronalaženje i istraživanje kozmičkih izvora visokoenergijskih gama-zraka. Gama-zrake su elektromagnetski valovi najviših frekvencija, “svjetlost” koju naše oko ne vidi. Energija gama-zraka koje opaža MAGIC stotine je milijardi puta veća od energije vidljive svjetlosti. Do otkrića bljeska visokoenergijskog gama-zračenja iz galaksije IC 310 znanstvenici su došli pomoću dvaju teleskopa MAGIC, od kojih svaki ima promjer 17 metara, i europske mreže radioteleskopa VPN.

- Zanimljivost je što smo bljesak u IC310 otkrili istovremenim opažanjem galaksije NGC1275, zahvaljujući činjenici da se obje nalaze u istom vidnom polju MAGIC kamera. Procjenjuje se da jedan sat opažanja teleskopima MAGIC košta 20.000 eura, a konkurencija za dobivanje opažačkog vremena je vrlo velika - rekla je dr. Dijana Dominis Prester sa Sveučilišta Rijeka, glavna koordinatorica opažanja teleskopima MAGIC.

Znanstvenici su izvijestili i o popratnim opažanjima europske mreže radioteleskopa VLBI pomoću kojih su otkrili iznimno ravan mlaz plazme koji izlazi iz neposredne blizine supermasivne crne rupe smještene u središtu galaksije IC 310.

Gama zrake

- Relativistički su mlazovi vrlo uobičajena pojava visokoenergijskog svemira. Postoje ne samo kod aktivnih galaktičkih jezgri, poput IC 310, nego i kod provala gama-zraka i kod mikrokvazara. S druge strane, njihov nastanak još uvijek nije u potpunosti poznat. Ovo otkriće kolaboracije MAGIC važan je korak prema boljem razumijevanju formiranja mlazova - rekao je Dario Hrupec s Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu.

Osim spomenutih znanstvenika, koautori studije u časopisu Scienece su: Ana Babić i Iva Šnidarić s IRB-a, Nikola Godinović, Damir Lelas i Ivica Puljak sa Sveučilišta u Splitu, te Tomislav Terzić sa Sveučilišta u Rijeci. Hrvatska grupa uključila se u rad kolaboracije MAGIC 2008. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 11:30