MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKANDAL

Ugledni profesor lažirao podatke da se ocrni GM hrana za životinje

Talijanski znanstvenik dr. Federico Infascelli sa Sveučilišta Federico II. u Napulju optužen je za falsificiranje rezultata o štetnosti genetski modificiranih organizama (GMO), objavila je La Repubblica.

Federico Infascelli s Odjela za prehranu na Veterinarskom fakultetu jedan je od talijanskih znanstvenika koji se protive uzgoju i širenju GMO-a. Objavio je nekoliko studija koje ukazuju na štetnost GM hrane namijenjene prehrani životinja, a ta su istraživanja bila dio rasprave u talijanskom Senatu posvećene GMO-ima.

Da nešto nije u redu s rezultatima Infascellijevih studija, prva je posumnjala doživotna senatorica Elena Cattaneo, poznata talijanska znanstvenica i profesorica na Sveučilištu Milano. Prof. Cattaneo proučila je Infascellijeve studije, a zatim mu uputila dugačko pismo u kojem ga je zamolila da joj pojasni neke njezine sumnje. No, nezadovoljna odgovorom koji je dobila, Elena Cattaneo ponovno je proučila Infascellijeve radove te razotkrila da su neki rezultati falsificirani.

Osnovali povjerenstvo

O svojem otkriću prof. Cattaneo obavijestila je Gaetana Manfredija, rektora Sveučilišta Federico II., koji je zatim utemeljio povjerenstvo kako bi se ispitala utemeljenost optužbi protiv Infascellija. Povjerenstvo je zaključilo da su optužbe utemeljene te da je dr. Infascelli manipulirao podacima.

U međuvremenu, časopis Food and Nutrition povukao je jedno od spornih Infascellijevih istraživanja. Iako slučaj akademskog nepoštenja Federica Infascellija još nije zaključen, napuljski znanstvenik mogao bi u konačnici ostati bez pristupa istraživačkim fondovima, a možda i bez posla.

Njegov slučaj nije jedini primjer “loše znanosti” po pitanju GMO-a. Tako je diljem svijeta sredinom rujna 2012. snažno odjeknulo istraživanje francuskih znanstvenika pod vodstvom prof. Gilles-Erica Seralinija sa Sveučilišta Caen.

Francuski znanstvenici tada su izvijestili kako se kod štakora hranjenih genetski modificiranim (GM) kukuruzom češće razvijaju tumori dojke te ozbiljna oštećenja jetre i bubrega. Dotad je objavljen niz studija koje su pokazale da genetski modificiran kukuruz nema štetni učinak na zdravlje štakora nakon što ih se njime hranilo tri mjeseca. No, Seralinijeva studija prva je koja je pratila štakore tijekom dvije godine, što je njihov normalni životni vijek.

GM krumpir i štakori

Očekivano, ta je studija izazvala veliku pozornost diljem svijeta, pa je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pokrenula neovisne evaluacije alarmantnog istraživanja. Krajem 2012. EFSA je odbacila zaključke Seralinijeva istraživanja i proglasila ga znanstveno neutemeljenim.

Mnogo pozornosti privukla je i afera Pusztai. Podsjetimo, 1999. godine ugledni medicinski časopis Lancet objavio je istraživanje dr. Arpada Pusztaija, koji je ustvrdio da su štakori u njegovu laboratoriju pretrpjeli teška oštećenja imunološkog sustava nakon što ih je hranio GM krumpirom.

I ta je studija, koja je također snažno odjeknula u medijima, poslije odbačena kao znanstveno neutemeljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:08