SEIZMIČKE OLUJE

U Zemlji temperatura varira više nego se mislilo

Zagreb 180707.Seizmoloski zavod. Dezurni seizmolog kresimir kuk pokazuje skalu potresa na kornatima .Foto : Tomislav Serdar /cropix-desk-
 Tomislav Serdar/CROPIX

Temperatura u unutrašnjosti Zemlje, 3000 kilometara ispod površine, varira mnogo više nego što se dosad mislilo, ustvrdili su seizmolozi pod vodstvom Australskog nacionalnog sveučilišta (ANU) u uglednom časopisu Scientific Reports. Ovo otkriće, koje će znanstvenicima pomoći objasniti strukturu našeg planeta, strani su mediji naslovili kao “promjenjivo vrijeme u unutrašnjosti Zemlje”.

- Riječ je o rezultatima kompjutorske tomografije Zemljina donjeg plašta, u sloju debljine od oko 300 kilometara, gdje se plašt susreće s jezgrom Zemlje. Tu vladaju temperature više od 3000 stupnjeva Celzijevih i tlakovi od oko 125 gigapascala - pojasnio nam je Hrvoje Tkalčić koji je nedavno boravio u Zagrebu. - Ta granica najvjerojatnije nije homogena, nego ima heterogenu trodimenzionalnu strukturu koja je rezultat razlika u kemijskim i termalnim svojstvima materijala. To su uglavnom silikati u plaštu, za razliku od legura željeza i nikla u jezgri Zemlje - rekao je prof. Tkalčić, jedan od vodećih svjetskih seizmologa koji se bave unutrašnjom jezgrom Zemlje.

Unutrašnjost našeg planeta omiljena je tema u znanstvenoj fantastici, poput romana “Put u središte Zemlje” Julesa Verna ili filma “Jezgra” s dvostrukom oskarovkom Hilary Swank. No, zahvaljujući kompjutorskoj tomografiji, u unutrašnjost Zemlje sada “prodiru” i znanstvenici.

- Za razliku od radiologa koji se bave medicinskom tomografijom, moramo biti inovativni jer nemamo takav luksuz da imamo savršenu pokrivenost tijela izvorima i prijemnicima - rekao je Tkalčić te istaknuo kako su seizmolozima potresi svojevrsni teleskopi koji priskrbljuju informacije o unutrašnjosti Zemlje. - Nama su veliki potresi izvori, a seizmografi prijemnici. Umjesto rendgenskih ili drugih zraka, mi koristimo putanje valova potresa koji se od izvora na jednoj strani Zemlje gibaju kroz unutrašnjost na seizmološku postaju koja je opremljena seizmografom na drugoj strani planeta - dodao je Tkalčić.

Naš sugovornik je završio matematičko-informatičku gimnaziju u Vinkovicima i diplomirao fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je na temu unutrašnjosti jezgre Zemlje na Sveučilištu California u Berkeleyu, a zatim je bio na postdoktoratu u Institutu Scripps u San Diegu te u Lawrence Livermore National Laboratoryju, najvećem nuklearnom laboratoriju u SAD-u. Od 2007. godine živi u Canberri gdje je izvanredni profesor seizmologije i matematičke geofizike na ANU.

- Jednom godišnje dođem u Hrvatsku gdje surađujem s kolegama na Geofizičkom odsjeku PMF-a, profesorima Davorkom i Marijanom Herakom te dr. Snježanom Markušić. Bio sam mentor Josipu Stipčeviću koji je poslije došao u moju grupu u Canberri. U mojoj grupi trenutačno na doktoratu rade Marija Mustać i Tanja Pejić - izjavio je prof. Tkalčić kojemu 2016. godine u izdanju Cambridge University Pressa izlazi knjiga o unutrašnjoj jezgri Zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2024 01:01