U piletini koja se prodaje u britanskim supermarketima pronađena je rekordno visoka razina superbakterija otpornih i na najjače antibiotike, piše Guardian.
Rezultati nedavnog ispitivanja jako zabrinjavaju jer otpornost na antibiotike među peradi i stokom može utjecati na otpornost ljudi što bi značilo da će mnogi lijekovi postati neučinkoviti u borbi protiv ozbiljnih bolesti.
Agencija za nadzor hrane testirala je velik broj uzoraka sirove piletine iz raznih trgovina i pronašla značajno povećanu razinu bakterije roda Campylobacter u odnosu na razinu otprije deset godina. Riječ je o vrlo opasnoj bakteriji koja uzrokuje trovanje hranom, a neki sojevi su otporni na antibiotike.
Agencija je zato upozorila da je iznimno važno pravilno rukovati piletinom i temeljito je termički obraditi prije konzumacije.
I 2014. godine otkrivene su visoke razine iste bakterije u uzorcima piletine iz Velike Britanije zbog nepravilnog rukovanja mesom u procesu proizvodnje. Te godine je pronađena i velika razina bakterije MRSA u svinjskom mesu.
Agencija je također navela kako je pronađena količina zaraženog pilećeg mesa značajno veća nego ona otprije deset godina. Otkriveno je da je više od pola svih testiranih uzoraka zaraženo Campylobacterom, bakterijom otpornom na antibiotik ciprofloxacin. Konkretno, 237 od 437 uzoraka bilo je pozitivno na Campylobacter jejuniI, a 52 od 108 uzoraka bilo je pozitivno na Campylobacter coli.
Rezultati ove studije pokazuju da tretiranje peradi i stoke antibioticima potiče širenje bakterija otpornih na antibiotike, što može imati vrlo značajan utjecaj na ljudsko zdravlje s obzirom da je jedan od glavnih načina širenja bakterija kontakt sa životinjama u prehrambenom lancu. Iako pravilno rukovanje i termička obrada mogu ubiti nepoželjne bakterije, greške u baratanju mesom mogu dovesti do ozbiljne infekcije.
Cóilín Nunan, znanstveni savjetnik u 'Alliance to Save Our Antibiotics', kaže: 'Skandalozno je da vlada i dalje dozvoljava da perad bude masovno tretirana fluorokinolonskim antibioticima. Prije dvadeset godina su razmatrali da se ta praksa prekine. U SAD-u je to zabranjeno prije deset godina. Zašto onda britanske i europske vlasti toliko čekaju?'
Campylobacter može izazvati ozbiljno trovanje hranom, pa čak i smrt. Oni sojevi otporni na antibiotike posebno su opasni jer životinje i ljudi zaraženi njima moraju biti tretirani još jačim antibioticima, tj. onima koji predstavljaju zadnje sredstvo u liječenju infekcije.
Liječnici se pribojavaju da će upotreba tog zadnjeg oružja kojim medicina raspolaže, kao posljedicu imati to da i ti posljednji antibiotici postanu neučinkoviti.
Čak polovina svih antibiotika koji se koriste u svijetu, primjenjuju se na živim životinjama, nerijetko i posve rutinski, kako bi se potaknuo njihov rast. To je znanstvenike potaknulo na zaključak da je upravo korištenje antibiotika kod živih životinja najodgovornije za pojavu otpornih bakterija.
I dok se problem otpornih bakterije povećava, napori Svjetske zdravstvene organizacije da se problemu stane na kraj, čini se, usporavaju. Iako je prije godinu dana Europska agencija za nadzor hrane upozorila na povećanu razinu Campylobactera, posebno kod pilića koji se uzgajaju zbog mesa, nisu se poduzeli nikakvi koraci kako bi se ograničila upotreba antibiotika na farmama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....