GREŠKA U KORACIMA

Studija je krivo protumačena, pomor pčela NE uzrokuju mobiteli

A bee hovers over a cherry blossom in Stuttgart, southern Germany, on April 22, 2011. Meteorologists forecast warm and sunny weather for the Easter Weekend in wide parts of the country. AFP PHOTO UWE ANSPACH GERMANY OUT
 AFP
Priča je bazirana na studiji švicarskih znanstvenika koji su istraživali utjecaj mobitela tako što su ih stavljali u neposrednu blizinu košnica

Internetske forume preplavile su žučne rasprave oko objavljene studije prema kojoj su za pomor pčela krivi - mobiteli!

Daily Mail nedavno je objavio priču o provedenoj studiji i u prvoj rečenici napisao da bi mobilni signali "mogli biti djelomično odgovorni za misteriozni nestanak pčelinjih zajednica s lica Zemlje".

Problem je u tome što studija uopće ne sugerira takvu tvrdnju, te je senzacionalan, ali pogrešan, naslov u britanskom tabloidu razljutio znanstvenu zajednicu.

Priča je bazirana na studiji švicarskih znanstvenika koji su istraživali utjecaj mobitela tako što su ih stavljali u neposrednu blizinu košnica.

Znanstvenici su ustanovili da pčele mogu "registrirati" signale kad mobitel prima ili šalje poziv i reagiraju stvaranjem visokog tona koji poput vala kolonijom širi vijest da se nešto uznemirujuće događa oko košnice.

Mediji su se odmah "zajapurili" na tu priču i krivo je protumačili. Iako studija dokazuje da pčele u blizini mobitela postanu "uzrujane", kao ponekad i neki ljudi, ne postoji dokaz da uzrokuju njihovu smrt, bez obzira na upotrijebljeni izraz "mogli bi djelomično biti odgovorni".

Kolumnist internetske stranice CleanTechnica Jeremy Bloom ističe da Daily Mail u 17 paragrafu svog članka izričito kaže da "studija nije dokazala da mobiteli uzrokuju pomor pčela", te se našalio kako možda britanski urednik nije pročitao više od nekoliko rečenica članka.

"Urednički je posao učiniti priče zanimljivima, a ovaj je odlučio otići skroz do kraja", tvrdi Bloom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 14:48