KAMENO DOBA

Star 5.000 godina: Arheolozi pronašli kostur prvog homoseksualca?

Pokopan je s posudama za kuhanje, iako su u to vrijeme muškarci bili pokapani s oružjem za lov

Arheolozi su u Češkoj pronašli kostur čovjeka za kojeg se vjeruje kako je prvi homoseksualac! Vjeruje se kako datira iz kasnijeg Kamenog doba i da je star oko pet tisuća godina, piše Daily Mail.

Da je homoseksualac, arheolozi su zaključili po načinu na koji je pokopan. U to su se vrijeme, a riječ je o dobu između 2900. do 2500. godine prije Krista, muškarce pokapalo tijelom okrenutim udesno s glavom prema zapadu. S druge strane, žene se pokapalo tijelom okrenutim ulijevo s glavom prema istoku.

Ali nije to jedini dokaz njegove seksualne orijentacije. Pokopan je s posudama za kuhanje, iako su u to vrijeme muškarci bili pokapani s oružjem za lov, hranom i pićem kako bi lakše stigli na 'drugu stranu'. Ovaj je muškarac pokopan poput žene, sa zdjelama za kuhanje, ogrlicama, kućnim ljubimcima i posebnom jajolikom posudom ispod nogu. Kraj njega nije bilo 'muških' stvari.

- Nije riječ o slučajnosti ili pogrešci jer su u to vrijeme davali izniman značaj pogrebima i pripremom osoba za drugi svijet. Ili je bio homoseksualac ili transvestit - rekla je arheologinja Kamila Remisova Vesinova.

Ipak, nije ovo prvo otkriće čovjeka pokopanog na način kojim se u njegovo vrijeme pokapalo osobe suprotnog spola. U mezolitiku su žene ratnici bile pokapane sa svim počastima kao i muškarci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 11:30