SUICIDALNI SISAVCI

SEKSAJU SE DO SMRTI Tobolčari se pare i do četrnaest sati dnevno, potom im se tijela počnu raspadati. Na kraju umru

Mužjaci nekoliko vrsta tobolčara koji se hrane insektima imaju vrlo neobičan životni put. Sazrijevaju vrlo brzo, često za manje od godine dana.

Tijekom kratke i burne sezone razmnožavanja neprestano se pare, pa ponekad i do 14 sati u komadu. Sve dok im se ne sruši imunitet, a tijela im se počnu raspadati. Potom umiru.

Ovakva pojava naziva se suicidalna reprodukcija i viđa se u nekih životinja i biljki, ali rijetko u sisavaca, tvrdi Diana Fischer sa australskog Sveučilišta u Queenslandu. Ovakvo ponašanje jedino se može uočiti kod tobolčara, skupine sisavaca, koji svoje mlade nose u tobolcu.

Većina životinja koje se razmnožavaju na sličan način, poput lignji i paukova, imaju puno mladunaca, pa je takva pojava razumljiva s evolucijskog gledišta. No, to nije slučaj kod tobolčara koji okote samo nekoliko mladunaca.

Posljednje istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Zbornik nacionalne akademije znanosti, pokazuje da mužjaci žive brzo i umiru mladi iz sljedećeg razloga: cilj im je oploditi ženku visokom kvalitetom sperme kako bi prenijeli svoje gene što većem broju potomaka. Ranije se mislilo da je njihovo 'razuzdano' ponašanje altruističkog karaktera: da svojom smrću ostavljaju više insekata za prehranu potomaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 03:42