UTJECAJ HORMONA

RAZLIKE IZMEĐU MUŠKARACA I ŽENA SU PRAVE Nova studija sugerira da testosteron značajno mijenja mozak

 Stockphoto/Colourbox

Koliko god jaka bila inicijativa da se spol tretira kao društvena tvorevina, znanost kaže da postoje prave razlike između ženskih i muških mozgova, prenosi Slate.

Najnoviji dokazi iz europske studije, prve takve vrste, pokazuju da se ženski mozak može značajno preoblikovati izlaganjem testosteronu kroz određenu količinu vremena.

Istraživanje je pokazalo da žene imaju bolje pamćenje i lingvističke sposobnosti, dok su muškarci pokazali veće umijeće u snalaženju u prostoru (no ta tvrdnja se također osporava).

Zbog etičkih ograničenja, niti jedna studija nije mogla izmjeriti direktan utjecaj testosterona na mozak, barem ne do sada. Istraživači iz Nizozemske i Austrije uz pomoć su neuro-oslikavanja otkrili da je povećanje testosterona uvelike utjecalo na smanjenje ključnih područja u ženskom mozgu povezanih s lingvističkim sposobnostima. Rezultati su prezentirani na godišnjem okupljanju europskog udruženja neuropsihofarmakologa u Amsterdamu.

Znanstvenici su skenirali mozgove 18 osoba prije i nakon primanja visoke doze testosterona u sklopu hormonske terapije prilikom promjene spola iz ženskog u muški. Nakon samo četiri tjedna primanja testosterona, sudionici su izgubili sivu tvar u mozgu (koja se uglavnom bavi obradom informacija) u područjima mozga koji se koriste za ispunjavanje lingvističkih zadataka.

Ta je promjena predstavljala 'pravu i kvantitativnu razliku u strukturi mozga', rekao je Rupert Lanzenberger s bečkog medicinskog fakulteta.

Premda je studija obujmom malena, prikupljeni podaci golicaju maštu znanstvenicima zbog mogućnosti da se otkrije način na koji hormoni utječu na kemijski sastav mozga. Lanzenberger kaže da ovo otkriće sugerira da se razlike u mozgu između muškaraca i žena manifestiraju kroz učinak i cirkulaciju spolnih hormona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 07:13