GENETSKI TESTOVI NA PSIMA

Psi nam nisu samo najbolji prijatelji, s njima dijelimo genom i mnoge bolesti

 Facebook/azil-osijek-volonteri

Psi bi uskoro mogli postati još bolji čovjekov prijatelj ne samo zbog odanosti nego i zato što su njihovi geni vrlo slični ljudskim.

To bi moglo otkriti tajnu nekih teških bolesti i unaprijediti liječenje i pasa i ljudi.

Od raka do psihe

- Genom pasa vrlo je sličan ljudskom , i to puno više nego onaj miševa, štakora ili vinske mušice koji se često koriste u istraživanjima - rekla je Elaine Ostrander, šefica američkog Instituta za istraživanje genetike raka u Nacionalnom institutu za zdravlje. Naglašava da psi i ljudi imaju nevjerojatno puno istih bolesti poput raka, artritisa, epilepsije, propasti rožnice, autoimunih bolesti, pa i psihičkih poput opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

Bez zlostavljanja

Postoji oko 400 različitih pasmina pasa, a mnoge su povezne s većim rizikom dobivanja određene bolesti. Primjerice, rak je na prvom mjestu uzroka smrtnosti kod pasa, a kako je mehanizam bolesti i djelovanja terapije sličan kao kod čovjeka, obostrano se može puno toga naučiti, kaže dr. Ned Patterson, profesor na Sveučilištu u Minnesoti.

Psi koji sudjeluju u istraživanjima dolaze u laboratorije sa svojim vlasnicima, kažu istraživači, kako bi uvjerili javnost da u tome nema ničega što bi s moglo smatrati zlostavljanjem životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:38