TEMPERATURE RASTU

PRVIH 5 MJESECI 2015. NAJTOPLIJI U POVIJESTI MJERENJA Globalno zatopljenje nije stalo, već predstavlja naš najveći problem

Ova će godina biti rekordna, najavila je NASA analizirajući podatke o globalnoj temperaturi. Ovogodišnja je temperatura 0,71 Celzijev stupanj više iznad dugoročnog prosjeka, a prvih pet mjeseci u 2015. najtopliji su ikada zabilježeni.

NASA-ini podaci o godišnjim temperaturama pokazuju male varijacije, neke su godine hladnije od drugih, no John Abraham za članak u The Guardianu navodi kako je '2015, barem za sada, van svih mjerenja'.

Abraham smatra kako će nove rekordne temperature ušutkati kritičare globalnog zatopljenja jer dokazi jednostavno prestaju biti s njihove strane. Ideja da se brzina globalnog zatopljenja usporila ili čak 'pauzirala' često je opovrgnuta. Abraham ističe kako je trend konstantnog povišenja jasno vidljiv kada se temperatura površine i oceana.

Najbolji primjer za to jest toplinski val koji je zahvatio Indiju te uzrokovao gotovo 2500 smrti. Prema medijskim izvještajima temperature, koje su dosezale i do 45 Celzijevih stupnjeva, topile su ceste u New Delhiju.

- Rekordne toplotne vrijednosti ne mogu biti odvojene od globalnog zatopljenja - navodi Jason Samenow The Washington Posta dodajući kako su staklenički plinovi sigurno doprinijeli situaciji dok 'klimatska literatura predviđa češće, intenzivnije i dugotrajnije toplinske valove u budućim desetljećima'.

Kako će izgledati buduće temperature i jesu li nove toplinske vrijednosti zapravo norma budućnosti? Najnoviji NASA-ini podaci, objavljeni prošlog tjedna, daju letimičan pogled na tu problematiku.

Koristeći rezultate klimatskih simulacija, NASA je napravila detaljnu kartu temperatura diljem svijeta između 1950 i 2100.

U srpnju 2099. očekuje se da će koncentracija ugljičnog dioksida postići vrhunac vrijednosti, čak 900 promila. U prvim danima 2015. postigli smo 400 promila i podigli svjetsku prosječnu temperaturu.

Modeli predviđaju dva moguća scenarija. Prvi, 'kao i obično' scenarij temelji se na trenutačnim trendovima dok drugi, ekstremni, previđa znatno povećanje emisija stakleničkih plinova.

Prikupljeni i obrađeni podaci namijenjeni su kako bi zemlje u razvoju, koje će globalno zatopljenje najviše pogoditi, na vrijeme pripremile lokalno stanovništvo. Isto tako, omogućuju znanstvenicima da istraže kako bi Zemlja mogla izgledati krajem stoljeća.

- NASA trenutačno uzima ono što smo naučili o našem planetu iz svemira i kreira nove proizvode koji će nam olakšati očuvanje budućnosti. S novim, svjetskim podacima, ljudima je dostupan vrijedan alat u planiranju borbe protiv zagrijavanja planeta - zaključila je Ellen Stofan, NASA-ina glavna znanstvenica.

Kliknite na sliku za uvećanje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 06:25