STUDIJA ZNANSTVENIKA

PRODAJU SE I U HRVATSKOJ Lijekovi za snižavanje krvnog tlaka mogu izazvati zatajenje rada bubrega

Lijek koji se najčešće korisi za snižavanje krvnog tlaka, ACE inhibitor, povezuje se s naglim zatajenjem bubrega koje kod čak 30 posto pacijenta može biti fatalno. Tvrdi se to u studiji znanstvenika s Cambridgea u kojoj se iznose podatci po kojima postoje ‘čvrsti dokazi’ o povezanosti ovog popularnog lijeka sa zatajenjem rada bubrega.

Milijuni pacijenata, a procjene govore da ih je barem oko pet, ACE inhibitorima snižavaju krvni tlak, a među njima i oko 30 posto hrvatskih visokotlakaša. Radi se o lijeku koji pomače opuštanju krvnih žila i to tako da blokira stvaranje prirodnih tvari koje inače sužavaju krvne žile povečavajući tako tlak.

Znanstavnici sa Sveučilišta u Cambridgeu prvi su procijenili ozbiljnost problema uzimanja tih lijekova. Uspoređivali su bolničke slučajeve iznanadnog zatajenja rada bubrega sa stopom porasta propisivanja ACE inhibitora i to u razdobju od kolovoza 2007. do studenog 2011..

U tom je razdoblju povećan broj hospitalizacija za 52 posta a propisivanje ACE inhibitora za 16 posto. Najviše je pacijenata bilo iz onih ordinacija u kojima se bilježi najveće povećanje propisivanja ovog lijeka. Istraživači su kazali kako postoje ‘snažni dokazi’ o povezanosti lijeka i hospitalizacija ali nema direktnog dokaza da su odgovorni samo lijekovi.

Naglašavaju da njihov nalaz ne govori u prilog preporuke da se prestanu propisivati ACE inhibitori osim ako im to preporuči liječnik. No, tvrde da sigurnije propisivnaje lijekova može smanjiti bolesti bubrega te uπtedjeti i novac i spasiti živote.

Znanstvenici kažu kako ukupna korist nadmaπuje moguću štetu od ACE inhibitora pa zato oni i dalje trebaju ostati u uporabi ali s većom pozornošću i liječnika i pacijenata. Inače, nuspojave povezane s bubrežnim problemima opisane su u odobrenjima koje potpisuju regulatorne agencije za lijekove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 07:21