CRNA PREDVIĐANJA

PRIJETI LI NAM PROPAST? 'Potraga za vanzemaljcima mogla bi završiti kobno. Sjetite se kako su završili Aboridžini'

Nedavno otkriće nepoznatog planeta sličnog Zemlji udaljenog 560 svjetlosnih godina u medijima je naslovljeno kao "Novi planet donosi nadu u život u svemiru".

Nekoliko godina ranije javnost bi takvu izjavu komentirala s podsmijehom, no to se posljednjih godina promijenilo, posebice kad je nedavnih dana jedan istaknuti astronom iznio sasvim šokantnu tvrdnju.

- Nije pretjerano tvrditi da bi znanstvenici mogli otkriti vanzemaljsku inteligenciju unutar iduća dva desetljeća - obratio se američkom Kongresu Seth Shostak, astronom na Institutu SETI u Kaliforniji.

Inače, SETI Institut bavi se traganjem za vanzemaljskim životom, a njegov suosnivač je vjerojatno najugledniji astronom, Carl Sagan. Također, da se ne radi samo o zaluđenim NLO obožavateljima, govori i činjenica da su u Institutu radila dvojica nobelovaca.

Doktor Shostak je takvu tvrdnju objavio zahvaljujući silnoj vrhunskoj opremi koja SETI-ju stoji na raspolaganju, poput svemirskog teleskopa Hubble, kao i svemirskog opservatorija Kepler.

Upravo je NASA-ina letjelica Kepler, opremljena teleskopom, zaslužna za otkriće 962 egzoplaneta (planeti izvan Sunčevog sustava) u 72 zvjezdana sustava.

Jedan od njih je i Kepler-10c, planet 17 puta veće mase od Zemljine, koji je dospio na novinske naslovnice ovog mjeseca.

Kepler je još zabilježio 2900, zasad nepotvrđenih, detekcija planeta, a u funkciji je tek od 2009. godine.

Ta činjenica sugerira da u svemiru postoji nezamisliv broj planeta sličnih Zemlji koji tek trebaju biti otkriveni. Prema nekim kalkulacijama samo u našoj galaksiji postoji 40 milijardi planeta poput Zemlje. S obzirom na brojke, vjerojatnost za postojanje vanzemaljskog života zaista nije malena.

Možda prvi vanzemaljski život koji ćemo otkriti uopće neće biti toliko zanimljiv. Možda će se raditi o algama, bakterijama ili tome slično.

Ali to nije cilj kojem SETI teži. SETI se nada uspostavi kontakt s inteligentnim vanzemaljskim životom koji je isto tako sposoban komunicirati s nama.

Također, SETI traži samo one planete slične Zemlji i one naseljive. Slušaju samo stvari poput radio valova koji bi mogle biti znak tehnološki napredne civilizacije. Poput naše.

No ono što mnogi ljudi nisu svjesni jest činjenica da i čovječanstvo emitira radio valove u svemir. I to posljednjih 100 godina.

To znači da su do sada udaljeni više od stotinu svjetlosnih godina. Jedna svjetlosna godina je udaljenost od 9.460.730.472.580.800 metara, a uzbudljiva činjenica jest SETI-jeva pretpostavka da je najbliži naseljeni planet udaljen svega 12 svjetlosnih godina.

No unatoč činjenici što većina znanstvenika smatra kako će prvi vanzemaljski oblik života koji upoznamo biti poput dobronamjernog E.T.-ja iz slavnog Spielbergovog filma, neki se s njima ne slažu. Dapače, jedan od njih smatra da se radi o izrazito opasnom pothvatu.

Radi se o starijoj figuri u SETI-ju i NASA-i, Johnu Billinghamu. Billingham je čak pozvao na globalni moratorij na takve programe zbog rizika za budućnost čovječanstva.

Radi li se o paranoji? Pogledajte samo primjere iz naše povijesti.

Svaki put kad su se susreli tehnološki napredni i manje napredni narodi, došlo je do generalne katastrofe. Sjećate li se što se dogodilo s narodima Srednje i Južne Amerike, ili primjerice Aboridžinima?

Nikad ne možemo znati kako bi na nas gledali superinteligenti vanzemaljci. Kao koristan izvor proteina ili kao na nametnike kojih se najbolje riješiti?

Od kontakta s vanzemljacima strahuje i jedan od najpoznatijih srpskih astronoma, profesor Milan Ćirković. On kaže da bi se osluškivanjem radio-signala iz svemira mogli zaraziti oblikom kompjuterskog virusa koji bi potpuno izbrisao našu tehnologiju.

Drugi pak, poput profesora Billa McGuirea sa Sveučilišta u Londonu, kažu da ako nas ne unište vanzemaljci, asteroidi sigurno hoće. Samo je, kako kažu, pitanje vremena kada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 05:29