VRSTE KOJE NESTAJU

Polovici majmunskih vrsta prijeti izumiranje

Prema istraživanju primatologa, 50 posto od 643 vrste primata uskoro bi moglo nestati s planeta

BRISTOL - Čovjeku bliski srodnici, sumatranski orangutan i Cross River gorila, predvode listu 25 najugroženijih vrsta primata, upozorili su znanstvenici na konferenciji za novinare u zoološkom vrtu Bristol.

Ljudska djelatnost

Poznati svjetski primatolozi predstavili su veliku studiju o ugroženosti polumajmuna, majmuna i čovjekolikih majmu. To je istraživanje pokazalo da bi 50 posto od 634 vrste primata uskoro moglo nestati s našeg planeta. - Najveća prijetnja opstanku primata jest uništavanje šuma - izjavio je dr. Christoph Schwitzer, jedan od autora istraživanja u kojem su sudjelovala 84 primatologa. - Ilegalna sječa i nestajanje dijelova šuma zbog požara velik su problem u nekoliko afričkih zemalja te Madagaskaru - upozorio je Schwitzer.

Trgovanje srcima

Primjerice, zbog krčenja šuma u brdima na granici između Kameruna i Nigerije preostalo je manje od 300 Cross River gorila. Ti čovjekoliki majmuni jedan su od simbola tropskih kišnih šuma i znanstvenici strahuju da bi uskoro mogli izumrijeti. No, zbog krčenja tropskih šuma na drugom kraju svijeta, na Sumatri, znanstvenici pretpostavljaju da je preostalo još 6600 pripadnika te vrste. - U Aziji je glavni problem ugroženosti primata trgovina njihovim srcima koji se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini - istaknuo je Schwitzer. Jedna od najvećih žrtava drevne kineske medicine jest zlatnoglavi langur. Također, na sjeveroistoku Vijetnama preostalo je još samo 110 gibona koji na glavi imaju specifičnu crnu krijestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 08:33