TAJNA VEZA

OVA ODLIKA JE ZNAK NATPROSJEČNE INTELIGENCIJE Znanstvenici su istraživanjem potvrdili ono što smo znali cijelo vrijeme

Slične rezultate dala je još jedna studija koju su proveli William E. Hauck i John W. Thomas

Duhovitost je u svakom pogledu poželjna osobina. Smatrate li se vi duhovitom osobom? Možda ste duhoviti samo kad ste u krugu bliskih prijatelja dok ste pred nepoznatima suzdržani i sramežljivi. Možda su vam smiješne fore kojima je netko drugi, a ne vi izvor zabave. Znate li se šaliti na vlastiti račun?

Kako god bilo i u koju god skupinu spadate, duhovitost kao i sklonost humoru općenito znak je natprosječne inteligencije.

Tako barem tvrde znanstvenici Gil Greengross i Geoffrey Miller sa Sveučilišta New Mexico, te Rod A. Martin sa Sveučilišta Western Ontario koji su proveli istraživanje sa studentim koji su ispunjavali testove inteligencije, smišljali zabavne skečeve i ocjenjivali međusobnu duhovitost.

Studija je pokazala da je opća inteligencija snažan preduvjet duhovitosti, neovisno o drugim varijablama, te da je humor znak značajnih mentalnih sposobnosti.

Slične rezultate dala je još jedna studija koju su proveli William E. Hauck i John W. Thomas sa Sveučilišta Bucknell, a pokazalo se da su kreativnost i inteligencija neovisni jedno o drugom, dok je humor povezan i s jednom i s drugom osobinom. Jednostavno gledano - ne možete se ‘rugati’ nečemu što ne razumijete, a treba vam i kreativnost da biste upotrijebili najprikladniji oblik humora, piše portal Your Tango.

A sad nešto sasvim drugačije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 16:57