ČUDO NAZVANO ‘E5‘

Otkriven lijek koji ‘zaustavlja‘ biološki sat: ‘Primijenjen na ljudima, 80-godišnjaka bi vratio na dob od 26 godina!‘

Ilustrativna fotografija

 Sergei Malgavko/Tass/Profimedia/Sergei Malgavko/tass/profimedia
Tretman dobiven iz plazme mladih svinja izrazito usporava starenje kod štakora, a učinkovit je i kod mužjaka i ženki

Nova terapija, razvijena iz spojeva iz svinjske krvi, može promijeniti proces starenja štakora, tvrde istraživači u novoj studiji. Terapeutik nazvan E5, razvijen iz krvi mlade svinje, ubrizgavan je starim štakorima, objavljeno je u časopisu GeroScience, a prenosi The Guardian.

- E5, koji se sastoji od složenih nanočestica i mlade plazme dobivene iz svinja, mogao bi ‘zaustaviti biološke satove‘ štakora za skoro 70 posto - pohvalili su se istraživači, među kojima su i oni s University of California u Los Angelesu (UCLA), ali i osnivači, vlasnici, zaposlenici te konzultanti biotehnološke tvrtke Yuvan Research Inc, koja radi na razvoju tretmana pomlađivanja.

Ako bi se ovi rezultati primijenili i na ljude, to bi značilo vraćanje 80-godišnjaka na dob od 26 godina, tvrde znanstvenici.

- Isprva nisam previše vjerovao u duboke epigenetske učinke terapeutika E5 na pomlađivanje. No naša otkrića snažno su potkrijepljena paralelnim studijama na glodavcima iz različitih laboratorija - rekao je koautor studije Steve Horvath.

Naime, nakon što je tretman svinjskom krvlju primijenjen na različita tkiva štakora, ispostavilo se kako on životinjama mijenja biološku starost krvi, srca i jetre.

- Liječenje je više nego prepolovilo epigenetsku dob krvnog, srčanog i jetrenog tkiva - istaknuto je u studiji. No to nije sve - zabilježen je i "manje izražen, ali statistički značajan" učinak pomlađivanja hipotalamusa mozga.

- Svjedočili smo progresivnom poboljšanju u funkcioniranju spomenutih organa, a primijetili smo i kognitivna te poboljšanja u ponašanju. Sve u svemu, tretman dobiven iz plazme mladih svinja izrazito usporava starenje kod štakora, a učinkovit je i kod mužjaka i ženki - dodaju znanstvenici, koji ne skrivaju optimizam, iako novo liječenje tek treba proći ispitivanje na ljudima.

U budućnosti bi, kažu, mogla postojati mogućnost korištenja pomlađivanja za sustavno smanjenje rizika od pojave bolesti, umjesto liječenja individualnih bolesti.

- Naravno da kod ovakvih istraživanja uvijek ima i skepse. Naime, markeri starenja promatrani kod štakora mogu se značajno razlikovati u vrijednostima i obrascima u usporedbi s ljudima. Ono što je štetno za jednu vrstu, može biti beznačajno za drugu - kažu napominjući kako bi to mogao biti razlog zašto brojni tretmani pomlađivanja ne "prelaze" učinkovito s glodavaca na ljude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:48