BIZARAN SLUČAJ

NOSILA IH, RODILA, ALI ONI UOPĆE NISU NJENA DJECA Nesretna majka nakon DNK testa završila na sudu, a prava je majka - njena nerođena blizanka!

Ilustracija
 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Lydia Fairchild šokirala se kada je doznala kako nije biološka majka svoje djece, iako ih je svo troje rodila. Potom se morala braniti od nemilosrdne birokracije nakon što je optužena za pokušaj varanja na socijalnoj pomoći i ilegalno surogatstvo.

Fairchild je pristupila testu DNK nakon razvoda od muža, kada je predala zahtjev za socijalnom pomoći. No testiranje je pokazalo kako ona uopće nije majka svoje djece.

Socijalna služba potom ju je optužila za pokušaj varanja sustava pomoći, te za ilegalno nošenje tuđeg djeteta. Iako su službini svjedoci prisustvovali njenom trećem porodu, vjerovali su kako je bila surogat majka za nekog drugog.

- Znam da sam ih nosila, i znam da sam ih porodila. Nisam imala nikakve sumnje, rekla je Fairchild.

- Sjedila bi i večerala s djecom, i jednostavno se rasplakala. Samo bi me gledali i pitali 'što nije u redu'. Došli bi me zagrliti, a ja im nisam mogla objasniti, jer ni ja nisam razumjela, kazala je.

Nakon tri ročišta na sudu, njezin se odvjetnik sjetio sličnog slučaja u kojem dijete nije imalo DNK koja se podudara s majčinom - jer je majka bila himera.

Genetski himerizam je rijetka pojava kada je osoba rođena s dijelovima tijela koji zapravo pripadaju njihovom nerođenom blizancu.

Svaka osma trudnoća zapravo počinje kao trudnoća s više embrija, no u većine se samo jedan razvije u zametak. Dijelovi propalog embrija mogu se u malom broju slučaja spojiti s uspješnim, te se razvija fetus koji ima dva seta DNK, koja zna varirati od organa do organa.

U nekim slučajevima ljudi mogu imati drugačiju boju očiju, mrlje po tijelu, a katkad cijeli reproduktivni sustav - ili samo jajnik - može biti naslijeđen od nerođenog blizanca.

Nakon što je Fairchildin odvjetnik zatražio dodatne testove, sud je ustvrdio kako ona uistinu ima himerizam, te su sve optužbe odbačene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 16:23