IGRE U SVEMIRU

NASA-ina sonda uhvatila 'Pac-Mana' na Saturnovom mjesecu

 NASA

Svemirsko je prostranstvo prepuno iznenađenja i ono malo što znamo o svemirskim fenomenima svaki nas put drugačije oduševi.

NASA-ina svemirska sonda Cassini snimila je do sada najprecizniju visokorazlučivu termalnu fotografiju Mimanta, Saturnovog mjeseca. Portret satelita veličine planeta je zaprepašćujuće.

Karta Mimantovih temperatura otkriva jasno vidjljiv oblik koji se može povezati samo s 'Pac-Manom koji jede točku', navode u šali znanstvenici u NASA-i. Ističu također kako su razultati mjerenja vrlo iznenađujući.

- Znanstvenici koju su radili na kompozitnom infracrvenom spektrometru, koji je mapirao Mimantove temperature, očekivali su glatki prijelaz u vrijednostima koje svoj vrhunac dostižu u rano poslijepodne nedaleko od ekvatora. Umjesto toga, najtopliji period bilo je jutro i to na samo jednom rubu satelitskog diska, upravo ono što oblikuje Pac-mana, s temperaturama oko -180 Celzijevih stupnjeva.

Ostatak mjeseca je puno hladniji, oko -196 Celzijevih stupnjeva.

Manja toplija točka, koju Pac-Man pokušava pojesti, pojavila se oko Herschela, velikog kratera i tamo je temperatura bila tek nešto viša od ostatka mjeseca, -190 'Celzijevaca' - stoji u priopćenju NASA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:41