PIETRO BARABASCHI

Najveći znanstveni projekt za čovječanstvo ima novog šefa: ‘Svjestan sam goleme odgovornosti koju preuzimam‘

Pietro Barabaschi

 IRB
Cijelu karijeru posvetio je istraživanjima i gradnji eksperimentalnih objekata kako bi se fuziju učinilo održivim izvorom energije

Talijan Pietro Barabaschi novi je direktor ITER-a (Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor), najvećeg znanstveno-tehnološkog projekta današnjice na kojem surađuju EU, Kina, Japan, Južna Koreja, Indija, Rusija i SAD ujedinjeni u zajedničkoj namjeri da na Zemlji stvore "mini Sunce", odnosno da proizvodnjom energije pomoću fuzije riješe energetske probleme našeg planeta. Zanimljivo je da je Vijeće ITER-a odluku o novom direktoru donijelo 15. rujna na izvanrednom sastanku u Parizu, a Barabaschi je ovih dana boravio u Dubrovniku na SOFT 2022, najvažnijoj svjetskoj konferenciji o fuziji.

Oko 22 milijarde eura vrijedni ITER najkompleksniji je stroj u povijesti civilizacije, a gradi se u u francuskom nuklearnom istraživačkom centru Cadarache u Provansi. Gradnja ITER-a počela je 2006. godine, a završetak se očekuje krajem 2025. godine.

image

Pietro Barabaschi u Dubrovniku na SOFT 2022, najvažnijoj svjetskoj konferenciji o fuziji

Tonči Tadić

- Svjestan sam goleme odgovornosti koju preuzimam i osjećam se privilegiranim jer sam izabran kroz intenzivan natjecateljski proces selekcije. Želim zahvaliti Vijeću ITER-a na ovoj časti. Prvih 15 godina moje karijere bilo je posvećeno ITER-u i sad se nadam da ću moći preuzeti ono što su moji prethodnici učinili prema našem zajedničkom cilju - izjavio je Barabaschi nakon imenovanja.

Pietro Barabaschi (56) rođen je u Genovi gdje je diplomirao elektrotehniku, a cijelu karijeru posvetio je istraživanjima i gradnji eksperimentalnih objekata kako bi se fuziju učinilo održivim izvorom energije. Prvo se pridružio projektu JET (Joint European Torus) u britanskom centru Culham, a zatim je radio na pripremama projekta ITER da bi onda radio u europskoj agenciji Fusion for Energy (F4E). Na prestižnu, ali i vrlo zahtjevnu funkciju direktora ITER-a dolazi nakon Francuza Bernarda Bigota, koji je iznenada preminuo u svibnju. Bigot je ITER preuzeo 2015. godine kad je projekt bio u krizi. U potpunosti je unaprijedio način upravljanja ITER-om te ubrzao gradnju toga eksperimentalnog uređaja.

- Poznam Pietra Barabaschija od vremena kad je vodio pregovore između EU i Japana oko fuzijskih istraživanja. Zanimljivo je da je izabran jednoglasno između 27 kandidata, a da pritom ni ruska strana nije imala prigovore. Barabaschi je čovjek koji zna cilj, svjestan je problema i iskren u ocjeni stanja ITER-a. On nije karijerni političar koji razmišlja o tome što će raditi nakon ove funkcije, nego želi realizirati projekt u predviđenom roku - rekao nam je dr. Tonči Tadić, voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti u sklopu konzorcija EUROfusion te koordinator Savjeta europskog projekta DONES-PreP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:14