ZNANSTVENI SKUP

Najpoznatiji forenzičar današnjice: Legendarni Henry Lee na Kongresu Nobelovaca u Dubrovniku

Dragan Primorac i Henry Lee

 Privatna arhiva
Uglednog forenzičara dočekao je Dragan Primorac, za kojeg je Lee rekao da je jedini učenik koji ga je nadmašio

U Dubrovnik je doputovao najpoznatiji forenzičar današnjice prof.dr. Henry Lee kojeg je dočekao blizak prijatelj s kojim surađuje više od 30 godina, prof.dr. Dragan Primorac, za kojeg je nedavno u Washingtonu Henry Lee rekao da je jedini učenik koji ga je nadmašio.

U KIni su u čast Leeju otvorili nekoliko muzeja, a najprestižniji forenzički program u SAD-u "Henry C Lee College of Criminal Justice and Forensic Sciecnes", onaj pri Sveučilištu New Haven, nosi njegovo ime.

Prof.dr. Lee će sudjelovati u radu jednog od najznačajnijih svjetskih znanstvenih skupova "Twelfth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine" u čijem radu sudjeluje troje dobitnika Nobelove nagrade.

Prof.dr.Henry Lee je tijekom života radio na 8.000 forenzičnih slučajeva, uključujući i rekonstrukciju ubojstva predsjednika John F. Kennedyja.

Radio je i na slučajevima O.J. Simpson, savjetnika Bijele kuće Vincent Fostera, a zajedno s prof.dr. Primorcem i timom hrvatskih forenzičara napravio je prve identifikacije skeletanih ostataka masovnih grobnica koristeći DNA tehnologiju, što je bilo presudno za utvrđivanje istine o Domovinskom ratu. 2005 g. prof.dr. Henry Lee je odlikovan, Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:40