MISIJA U SVEMIRU

Na 700 km iznad Zemlje piše se povijest, hrvatski stručnjak Ante Radonić: ‘Ti astronauti nisu profesionalci, to povećava rizik‘

Ilustracija

 Sergiy Artsaba/panthermedia/profimedia
Polaris Down uključuje 40 eksperimenata, a njezin vrhunac bit će 20 minuta svemirske šetnje na visini od oko 700 kilometara

Danas u 11.58 sati prema našem vremenu planirana je prva komercijalna svemirska šetnja u sklopu privatne misije Polaris Down. Petodnevna misija počela je u utorak, kada je s Floride pomoću rakete Falcon 9 lansirana svemirska letjelica Crew Dragon s četiri člana posade koju čine zapovjednik Jared Isaacman, pilot Scott Poteet, umirovljeni potpukovnik američkog zrakoplovstva SAD-a, i SpaceX-ove inženjerke Sarah Gillis i Anna Menon. Inače, misija Polaris Down zajednički je pothvat kompanije SpaceX u vlasništvu Elona Muska i milijardera Jareda Isaacmana, osnivača i izvršnog direktora tvrtke Shift4 Payments. Isaacman je 2021. godine bio zapovjednik misije Inspiration 4, čiji je cilj bio prikupljanje novca za Dječju istraživačku bolnicu St. Jude u Memphisu.

image

Raketa SpaceX Falcon 9

Chandan Khanna/Afp

No, misija Polaris Down puno je ambicioznija.

- Jučer su letjeli do visine od 1400 km pa su malo ulazili u unutarnji Van Allenov pojas radijacije. Ali danas smanjuju tu udaljenost. Ne bi trebalo biti problema za zdravlje zbog kratkog zadržavanja u tom području. Astronauti u misijama Apollo brzo su proletjeli kroz te pojaseve. Posada će obaviti izuzetno važna mjerenja upravo zbog radijacije na tim visinama - rekao nam je Ante Radonić, poznati popularizator znanosti i svemirskih letova.

- Izazov je i u tome što će prvi put pojaseve okrznuti letjelica koja ima suvremene digitalne uređaje i ekrane za upravljanje dodirom (touchscreen). Sve je to testirano u laboratorijima na Zemlji. No, sad je to prvi put u realnim uvjetima svemirskog leta i posada je pripremljena da se snađe u slučaju da nastanu problemi u navigaciji i komunikaciji. Inače, prvi put će probno koristiti za komunikaciju i vezu preko satelita Starlink, i to uz pomoć lasera - pojasnio je Radonić.

Misija Polaris Down uključuje 40 eksperimenata, a njezin vrhunac bit će 20 minuta svemirske šetnje na visini od oko 700 kilometara. U šetnju kreću Jared Isaacman i Sarah Gillis.

- Ovo je dosad najveći izazov za privatnu orbitalnu misiju. Svemirski brod nema komoru za izlazak kao ISS pa će cijela posada biti u uvjetima vakuuma. Prvi put bit će u svemiru u savršenijem skafanderu u odnosu na ranija odijela SpaceX.

image

Ante Radonić, popularizator astronomije i svemirskih letova

Darko Tomas/Cropix

- U otvorenom svemiru odijelo je kao osobni svemirski brod - rekao je Radonić. Naglašava da prvi put u svemirsku šetnju idu ljudi koji nisu profesionalni astronauti. - Sve to povećava rizik. Vjerujem da su dobro pripremljeni uz pomoć stručnjaka iz agencije NASA. Ipak, to je riskantnije u odnosu na profesionalce.

Svi moraju proći proces izbacivanja dušika iz organizma i postupni prelazak na čisti kisik koji se koristi u skafanderima za izlazak i pritisak u odijelu je otprilike duplo manji od onog koji se normalno koristi u kabini. To ne ide naglo već se postupno prelazi na kisik i niži pritisak.

Mnogobrojni senzori za sigurnost upozorit će na eventualne probleme, čime bi postupak bio prekinut pa bi se sve vraćalo u prvobitno stanje. Zbog toga, uvjeren sam da će prva komercijalna šetnja jednog muškarca i jedne žene proteći uspješno - zaključio je Ante Radonić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 14:20