UM POD NAPONOM

MOŽE LI SE OVAKO LIJEČITI PTSP? U mozgove veterana ugrađivat će čipove za kontrolu emocija

Prošlog tjedna, američka Agencija za napredne istraživačke projekte (DARPA), koja financira razvijanje tehnologija za vojsku, dodijelila je 70 milijuna dolara programu čiji je cilj razviti moždani umetak koji može pročitati i kontrolirati ljudske emocije.

Program predvode Opća bolnica Massachusetts i Sveučilište u San Franciscu, koji će zajedno raditi na električnim implantima za liječenje teških psihićkih stanja, poput ovisnosti, depresije i graničnog poremećaja ličnosti.

- Zamislite da imam ovisnost o alkoholu, i da imam žudnju, rekao je suradnik na projektu Jose Carmena, profesor sa sveučilišta Berkeley.

- Mogli bismo prepoznati tu emociju i potom stimulirati mozak kako bi ju prestao osjećati, kazao je.

- Sjedinjene Američke Države suočene su s epidemijom psihičkih bolesti među svojom veteranskom populacijom, koja je izložena stopama samoubojstva tri do četiri puta većom od ostatka građana. No, konvencionalni lijekovi i terapije nisu od velike pomoći, zbog čega se vojska okreće neurološkim uređajima, rekao je voditelj DARPA-inog programa Justin Sanchez.

- Želimo razumjeti moždane spojeve u neuropsihijatrijskim bolestima, razviti tehnologiju za njihovo mjerenje, i potom slati precizne signale u mozak, kazao je Sanchez.

- To je nešto potpuno drugačije i novo. Takvi uređaji još ne postoje, dodao je.

Prvotni dio razvoja tehnologije koncentrirat će se na pokuse na životinjama, no pokusi na ljudima mogli bi početi već unutar dvije godine.

Dosadašnja iskustva s umetcima koji izravnu stimuliraju mozak dokazala su izvedivost takve tehnologije. Više od 110.000 pacijenata s Parkinsonovom bolešću imaju stimulatore u mozgu koji drže drhtanje tijela pod kontrolom uz pomoć slanja električnih signala u mozak.

Odnedavno, pacijentima koji boluju od epilepsije dostupan je NeuroPace, moždani implant koji snima moždane signale kako bi prepoznao napadaj epilepsije, a potom ga zaustavlja električnim signalima. Procjenjuje se kako godišnje liječnici ugrađuju moždanih implanata u vrijednosti od 2,6 milijardi dolara.

Nova linija istraživanja bavi se ‘afektivnim spojevima mozga i računala,’ elektroničkim uređajima koji utječu na osjećaje, moguće i pod izravnom kontrolom pacijenta i njegovih želja.

- Pokušavamo izgraditi sljedeću generaciju psihijatrijskih stimulatora mozga, rekao je Alik Widge, znanstvenik s tima Opće bolnice Massachusetts.

DARPA je navodno izrazito zabrinuta oko toga kako će najnoviji projekt biti prihvaćen u javnosti, nakon što se prošlo slično istraživanje prekinulo u 70-im godinama prošlog stoljeća, pod pritiskom optužbi da vojska razvija ‘totalitarne uređaje za kontrolu uma’. Najnoviji projekt zbog toga će biti pod nadgledanjem posebnog etičkog povjerenstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 22:42