KOZMIČKO BUNILO

MISTERIOZNA SVJETLOST U ASTEROIDNOM POJASU IZBEZUMLJUJE EKSPERTE Traže pomoć: 'Ne znamo što je stvara'

 NASA

HOUSTON - NASA-ina sonda Dawn nalazi se u orbiti oko patuljastog planeta Ceresa, najvećeg objekta u Asteroidnom pojasu, no još uvijek nije ništa bliže odgovoru koji muči astronome diljem svijeta - koji je uzrok svjetlećih točki na površini te planete.

Stručnjaci koji rade na misiji Dawn obratili su se i javnosti od koje traže da pokušaju pogoditi što bi moglo biti odgovorno za misteriozni fenomen. Glasanju o mogućim uzrocima možete se priključiti na ovom linku.

Bijele točke na Ceresu ne prestaju zbunjivati znanstvenike NASA-e (Foto: NASA)

Znanstvenici su poprilično sigurni da se radi o refleksiji sunčeve svjetlosti od nekog, zasad nepoznatog, materijala na površini, ali nije im jasno koji bi to materijal mogao biti. Radi li se o gejziru, ledenom pokrovu, području prekrivenom mineralnom soli ili nečem sasvim drugačijem.

Dawn još uvijek nije sasvim blizu Ceresu. NASA-ina sonda opremljena je revolucionarnim ionskim pogonom koji gotovo da i ne koristi gorivo, te je zahvaljujući tome postao prva sonda koja je ušla u orbitu oko dva nebeska tijela.

Umjetnička ilustracija sonde Dawn s patuljastim planetima Vestom (lijevo) i Ceresom (desno) (Slika: NASA)

U lipnju 2011. godine Dawn je ušao u orbitu oko Veste, još jednog patuljastog planeta u Asteroidnom pojasu. Zahvaljujući svojem ionskom pogonu, koji pruža malo ali konstantno ubrzanje, Dawn je bio u stanju napustiti orbitu Veste i doputovati do Ceresa.

Do sad najbliži pogled na svjetleće točke. Oko 6. lipnja Dawn će ih moći pogledati iz znatno veće blizine (Foto: NASA)

Sada se nalazi u visokoj orbiti oko Ceresa, no njegov pogon polagano usporava letjelicu, čija se orbita usljed toga smanjuje, i oko 6. lipnja približit će se ceresu na 4,430 kilometara, što će omogućiti puno bolji pogled na površinu tog planeta i njegovih misterioznih točaka.

Gornji red fotografija prikazuje od prije poznate točke, donji red prikazuje točku nevidljivu infracrvenim kamerama (Foto: NASA)

U kolovozu ove godine, Dawn će se spustiti na samo 1,480 kilometara iznad Ceresa, svoju najnižu orbitu, te se znanstvenici nadaju da će, ako ne prije, do tada biti riješen misterij svjetlećih točaka najveće patuljaste planete u unutarnjem Sunčevom sustavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 22:14