NOBELOV TJEDAN

Među favoritima za Nobela u medicini bio je i Hrvat Davor Solter, nagrada na kraju otišla Amerikancima

Konferencija za novinare Nobelova povjerenstva

 Jonathan Nackstrand/Afp
Svečana dodjela nagrada bit će u Stockholmu 10. prosinca, na dan smrti izumitelja dinamita Alfreda Nobela, čija zaklada dodjeljuje nagradu

Amerikanci Victor Ambros i Gary Ruvkun ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju, objavilo je Nobelovo povjerenstvo Institutu Karolinska u Stockholmu.

Dvojica laureata nagrađena su "za otkriće mikroRNA i njezine uloge u posttranskripcijskoj regulaciji gena" do koga su došli 1993. godine u laboratoriju.

„Victora Ambrosa i Garyja Ruvkuna zanimalo je kako se razvijaju različite vrste stanica. Otkrili su mikroRNA, novu klasu sićušnih RNA molekula koje igraju ključnu ulogu u regulaciji gena. Njihovo revolucionarno otkriće otkrilo je potpuno novi princip regulacije gena koji se pokazao esencijalnim za višestanične organizme, uključujući ljude”, navodi se u priopćenju Nobelovog povjerenstva. Posljednjih godina se pokazalo da je mikroRNA uključena u nastanak niza oboljenja uključujući zatajivanje srca, šećernu bolest, pretilost, bubrežne, zarazne i maligne bolestima te genske poremećaje.

Victor Ambros (70) je profesor na Sveučilištu Massachusetts, dok je Ruvkun (72) profesor na Harvardu, a obojica su povezana Massachusetts General Hospital u Bostonu. Dvojica ovogodišnjih laureata podijelit će oko milijun dolara nagrade. Zanimljivo je da prošli tjedan analitička tvrtka Clarivate, koja od 2002. godine objavljuje svoja predviđanja tko će biti laureat, među sedam ovogodišnjih favorita za Nobela iz medicine uvrstila prof. Davora Soltera (83), Zagrepčanina koji od 1973. godine živi u inozemstvu.

Jučerašnjom najavom laureata iz medicine počeo je ovogodišnji Nobelov tjedan. Danas će biti poznati dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, a sutra za kemiju. U četvrtak je dodjela Nobelove nagrade za književnost, a u petak će u Oslu biti priopćeno tko je dobitnik Nobela za mir, što često izaziva najviše kontroverzi. Idući ponedjeljak bit će objavljeno ime dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju. Svečana dodjela nagrada bit će u Stockholmu 10. prosinca, na dan smrti izumitelja dinamita Alfreda Nobela (1833.-1896.) koji je svoje bogatstvo ostavio istoimenoj zakladi. Nobelova nagrada dodjeljuje se od 1901. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 13:55