MOBITELI KAO TVORNICA SNOVA

Loše spavate i imate ružne snove? U tome vam može pomoći vaš 'smartphone'. Saznajte kako!

Psiholog Richard Wiseman planira poboljšati kvalitetu ljudskih snova uz korištenje pametnih telefona.

Profesor Wiseman očekuje da će tisuće ljudi prisustvovati u eksperimentu manipuliranja ljudskih snova.

Subjekti će na svoje smartphonove "skinuti" posebnu aplikaciju koja će njihove mobitele pretvoriti u pravu pravcatu tvornicu snova.

Postavljen na krevet, mobitel može detektirati kad se "spavač" ne pomiče, što sugerira početak sna.

U tom trenutku mobitel počinje svirati pažljivo odabrane zvukove prirode, dizajnirane za izazivanje ugodnih scena poput hodanja u šumi ili ležanja na plaži.

Ideja je utjecati na snove, potičući "spavače" da sanjaju situacije i iskustva potaknute zvukovima koje slušaju.

Na kraju sna, aplikacija se oglašava laganim alarmom kako bi probudila "spavača", koji zatim zabilježava sadržaj sna u bazu podataka "dream catcher".

- Miran san i ugodni snovi povećavaju ljudsku produktivnost, te su ključni za njihovo psihološko i fizičko stanje. Unatoč tome, jako malo se zna o načinima utjecanja na snove. Cilj ovog eksperimenta je doći do novih spoznaja na tom polju - kaže profesor Richard Wiseman sa Sveučilišta Hertfordshire, znanstvenik poznat po istraživanju paranormalnog.

Studija će biti predstavljena na Međunarodnom znanstvenom festivalu u Edinburghu, a očekuje se da će u njoj sudjelovati oko 10 tisuća ispitanika. Sudionike će se poticati da svoje snove dijele preko Facebooka i Twittera.

U anketi provedenoj uoči eksperimenta, otkriveno je da 21% ispitanika ima problema sa spavanjem, a njih 15% pati od neugodnih snova.

Prof. Wiseman tvrdi da depresivne osobe sanjaju daleko češće od drugih, a većina tih snova su negativni.

- Možda bi unaprijeđivanje njihovih snova moglo pomoći i njima - zaključio je Wiseman.

"Dream:ON" aplikaciju možete besplatno skinuti na iTunes, ili preko internetske stranice znanstvenog projekta http://dreamonapp.com .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:31