INETEC U VELIKOM PROJEKTU

KAKO JE NAŠA TVRTKA DOBILA POSAO NA NAJKOMPLEKSNIJEM PROJEKTU U POVIJESTI CIVILIZACIJE Hrvatski doktori za nuklearke sad traže i sveti gral energetike

 Marko Todorov / CROPIX
 

Mi stvaramo pouzdanu budućnost, slogan je tvrtke INETEC - Instituta za nuklearnu tehnologiju. INETEC je nedavno, kao prva hrvatska tvrtka, dobio posao na projektu ITER, međunarodnom termonuklearnom reaktoru koji se od 2006. gradi u mjestu Cadarache u Francuskoj. Oko 22 milijarde eura vrijedan ITER najkompleksniji je projekt u povijesti naše civilizacije, a u njegovoj gradnji zajednički surađuju EU, Kina, Japan, Južna Koreja, Indija, Rusija i SAD. Te politički često suprotstavljene zemlje ujedinjene su u zajedničkoj namjeri da na Zemlji stvore “mini Sunce”, odnosno da proizvodnjom energije pomoću fuzije dugoročno riješe energetske probleme našeg planeta. Gradnja ITER-a počela je 2006., a završetak se očekuje oko 2025. godine.

- U projektu ITER razvijaju se tehnologije koje su zahtjevnije od gradnje svemirskih letjelica ili svemirske stanice. Na poticaj vodećih stručnjaka u svijetu, ali i prof. dr. Tončija Tadića s Instituta ‘Ruđer Bošković’, INETEC se prijavio na natječaj za razvoj robotskih sustava za ispitivanje reaktorske posude eksperimentalnog termonuklearnog reaktora ITER. U jakoj međunarodnoj konkurenciji, u kojoj su sudjelovale vodeće svjetske tvrtke, donesena je odluka da se ovaj zahtjevan posao povjeri INETEC-u. Povjeren nam je vrlo kompleksan posao i mi smo izuzetno ponosni na takvu odluku. Ostavljamo da svatko procijeni značenje za Hrvatsku - rekao nam je dr. Duško Čorak, osnivač i vlasnik tvrtke INETEC.

Marko Todorov / CROPIX
Duško Čorak

- Vrijednost posla iznosi oko pet milijuna eura, no u ovom slučaju veći je izazov razviti prvi sustav za ispitivanje tako kompleksnog reaktora, nego vrijednost ugovorenog posla. Zadatak je razviti tehnologiju za ispitivanje vakuumske reaktorske posude tokamaka u kojemu se spajaju laki atomi i dolazi do reakcije fuzije. Sustavom za ispitivanje treba utvrditi integritet vakuumske reaktorske posude prije puštanja u pogon, a tijekom pogona integritet između dvaju gorivih ciklusa, što treba garantirati da reaktor može sigurno raditi u sljedećem gorivom ciklusu. Za odvijanje fuzije u reaktoru potrebna je temperatura plazme između 80 i 150 milijuna stupnjeva Celzijevih, dakle deset puta veća temperatura nego u utrobi Sunca - pojašnjava Čorak kompleksnost fuzijskog reaktora.

Kontrolirana fuzija

- To treba biti kontrolirana reakcija fuzije koju osiguravaju elektromagneti tako da plazmu drže u reaktoru na potrebnoj udaljenosti od stijenki reaktora, koje nisu u mogućnosti izdržati takvu razinu temperature. Oslobođena toplina u procesu fuzije toplinskim zračenjem se prenosi na stijenke reaktora koji se hladi vodom koja se pretvara u paru, a ona se dalje može u turbini iskoristiti za proizvodnju električne energije. Vakuumska reaktorska posuda sa svojim komponentama, osim fuzijske reakcije, treba osigurati i proizvodnju tricija kao ključnog elementa goriva pored deuterija, za osiguranje procesa fuzije. I za taj dio reaktora treba razviti ispitni sustav - dodaje Čorak.

Posao na projektu ITER uistinu je velik izazov za INETEC, tvrtku utemeljenu u veljači 1991. godine zajedničkim ulaganjem s američkim partnerom. INETEC razvija sustave za ispitivanje vitalnih komponenti nuklearnih elektrana (reaktorske posude, reaktorske kape parogeneratora te ostalih komponenti i sustava u primarnom krugu), ali i obavlja ta ispitivanja koristeći vlastite tehnologije i znanja. Tvrtka zapošljava 75 ljudi, od kojih je 59 diplomiranih inženjera, a među njima je sedam doktora znanosti. Prosječna dob zaposlenika je oko 30 godina.

Marko Todorov / CROPIX
Zrinka Čorak

Mali i vrhunski

- Često se misli da najbolje tehnologije stvaraju u velikim kompanijama, no najčešće se vrhunske tehnologije stvaraju u malim ili srednje velikim tvrtkama. Naša je tvrtka sigurno jedna od takvih gdje se razvijaju najzahtjevnije tehnologije za ispitivanje nuklearnih elektrana. Bez sumnje, INETEC je jedna od vodećih tvrtki u svijetu na tom području - ponosno kaže Duško Čorak.

Razgovaramo u sjedištu tvrtke u zagrebačkom predgrađu Lučko, a s nama je i dvoje mladih ljudi koji sada upravljaju INETEC-om: direktor tvrtke dipl. ing. Matija Vavrouš te dr. Zrinka Čorak, voditeljica poslovnog razvoja. Nakon diploma stečenih na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) njih dvoje su se dodatno školovali. Tako je Zrinka Čorak na FER-u stekla i doktorat, a stručno se usavršavala i na Harvard Business Schoolu. Matija Vavrouš, pak, odmah nakon diplome zaposlio se u INETEC-u, a zatim je završio poznatu poslovnu školu INSEAD.

- U našoj se tvrtki dodatnom osposobljavanju zaposlenika posvećuje posebna pozornost tako da osoblje koje provodi ispitivanja na nuklearnim elektranama stječe dodatne kvalifikacije koje su propisane međunarodnim ili nacionalnim zahtjevima za provedbu takve vrste aktivnosti. Razinom kvalificiranog osoblja INETEC spada u sam svjetski vrh. Inženjersko osoblje najvećim dijelom radi na istraživačko-razvojnim projektima, a potiče se njihova daljnja edukacija kroz specijalističke i doktorske studije. Posebna pozornost se posvećuje timskom radu. Svaki pojedinac treba uživati u svom radu, rezultatu svoga rada, ali i, najvažnije, rezultatima rada ukupnog tima - rekao je Matija Vavrouš.

Dodao je kako se prepoznatljivost toga poticajnog okruženja očituje i u interesu stručnjaka iz Hrvatske, ali i inozemstva za zapošljavanje u INETEC-u. - U tvrtki rade osobe različitih nacionalnosti, a imamo i povratnike koji su svojedobno napustili Hrvatsku, ali su procijenili da svoje ambicije mogu ostvariti upravo u INETEC-u. Svi djelatnici imaju mogućnost do neslućenih razmjera predložiti, a najčešće i ostvariti svoje stručne zamisli. No, s druge strane, svaki djelatnik mora biti spreman na nove izazove i promjene koje tehnološki razvoj u svijetu zahtijeva, tako da u njega ugradi svoj doprinos - dodao je Matija Vavrouš.

Marko Todorov / CROPIX
Matija Vavrouš

U INETEC-u s ponosom ističu da su razvili sustave za ispitivanje nuklearnih elektrana PWR i VVER (ruska verzija lakovodnog reaktora) tipa te su jedina tvrtka u svijetu koja ima kompletne sustave za ispitivanje tih tipova nuklearnih elektrana.

- U pojedinim tehnologijama, poput one za ispitivanje parogeneratora, INETEC-ova tehnologija postala je vodeća u svijetu. INETEC-ov robot FORERUNNER za ispitivanje parogeneratora tipa PWR kupila je Areva, odnosno sadašnji Framatome u Francuskoj i SAD-u, a sličnu tehnologiju za ispitivanje parogeneratora tipa VVER kupile su nuklearne elektrane u Bugarskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Kini, Rusiji, Ukrajini i Finskoj - rekao je Duško Čorak.

- Tehnologiju, odnosno sustav za ispitivanje reaktorske kape, kao jedne od najsloženijih komponenti za ispitivanje u nuklearnoj elektrani, prije četiri godine kupila je jedna od vodećih američkih tvrtki BWX Technologies. To je prva takva tehnologija koja je iz Europe prodana u SAD. INETEC se profilirao kao tvrtka koja može stvarati najsloženije sustave za ispitivanje vitalnih komponenti nuklearnih elektrana s daljinskim upravljanjem - dodao je Čorak.

Naši sugovornici ističu kako je tvrtka od samog utemeljenja uključena u rješavanje najsloženijih problema ocjene integriteta pojedinih sigurnosnih komponenata i sustava, što je temeljni preduvjet sigurnog rada nuklearnih elektrana.

- Od prvoga dana rada do danas INETEC u potpunosti sve svoje proizvode i usluge plasira na inozemna tržišta. Ima li se u vidu da nuklearne elektrane spadaju u najsloženija postrojenja koja je ljudska vrsta sagradila i kod kojih sigurnost rada predstavlja temeljni postulat, tada ispitni sustavi kojima se dokazuje integritet elektrane trebaju sadržavati najsuvremenija rješenja koja su dostupna na dosegnutom stupnju razvoja društva u cjelini. Posvećenost istraživanju i razvoju imanentna je opstojnosti. Samo vlastitim istraživanjem i razvojem moguće je očekivati prihvatljivu budućnost. Mi smo to prihvatili kao svoju odrednicu od samog osnutka prije 27 godina - istaknuo je Matija Vavrouš.

Marko Todorov / CROPIX

Ključ u ljudima

U INETEC-u ističu kako su za kvalitetni razvoj u području visokih tehnologija ključni element kvalitetni ljudski potencijali, sredstva rada, pozitivno okruženje i vizija.

- Ljudskim resursima posvećena je najveća pozornost. Uspostavljena je uska suradnja s gotovo svim tehničkim fakultetima u Hrvatskoj, pri čemu je najintenzivnija suradnja s Fakultetom strojarstva i brodogradnje te Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba kako u procesu privlačenja najambicioznijih studenata tako i u suradnji na razvojnim projektima koji se financiraju bilo iz europskih ili nacionalnih fondova. Posljednjih 15 godina INETEC dodjeljuje nagrade iznimnim studentima spomenutih fakulteta s ciljem poticanja izvrsnosti - napomenula je dr. Zrinka Čorak.

Razvijaju i robota

Naši sugovornici isiču da je INETEC dosad sudjelovao na devet europskih i nacionalnih projekata: od programa FP7 i Obzor 2020 do infrastrukturnog projekta u sektoru istraživanja, razvoj i inovacija (IRI), preko kojega je sufinanciran NERO, projekt razvoja neurokirurškog robotskog sustava.

- INETEC se u zahtjevni, interdisciplinarni projekt neurokirurškog robotskog sustava uključio na inicijativu prof. dr. Darka Chudyja iz KBC-a Dubrava i prof. dr. Bojana Jerbića s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Upravo se radom na tehnološki visokozahtjevnim projektima stvara prostor za zadržavanje u domovini najsposobnijih mladih stručnjaka, koji svoje ambicije mogu zadovoljiti stvarajući u Hrvatskoj proizvode najviše tehnološke razine. U takve projekte spada i novi, izazovni projekt na ITER-u - pojasnio je dr. Ante Bakić, voditelj istraživanja i razvoja u INETEC-u.

Sugovornici su nam pokazali i sofisticirani laboratorij u kojemu se nalaze goleme makete svih vitalnih komponenti nuklearnih elektrana: od reaktorske posude i reaktorske kape do parogeneratora. - Ubrzo će ovdje biti i maketa jednog segmenta vakuumske posude tokamaka. Prostor koji danas koristi INETEC i dalje se širi, tako da se dograđuju novi laboratoriji i prostori za ugodan istraživački rad. S dogradnjom koja je u tijeku ukupni prostori bit će veličine oko 4500 četvornih metara - rekao je Ante Bakić. Naglasio je kako je u INETEC-u u procesu realizacije još nekoliko projekata koji su na najvišoj tehnološkoj razini.

Marko Todorov / CROPIX

- Svakako valja spomenuti projekt razvoja automatiziranog sustava za ispitivanje lopatica avionskih turbina ESCALUS, koji omogućava primjenu najnaprednijih tehnika ispitivanja za utvrđivanje stanja lopatica turbina i kompresora, plinskih turbina, pomoću robotske ruke. Ovaj projekt, jedinstven u svijetu, uz razvojne projekte vezane za razvoj instrumenata za ispitivanje vrtložnim strujama i ultrazvukom te razvoj sondi za ispitivanje kompozitnih materijala, omogućit će INETEC-u ulazak u avionsku industriju. Na području zaštite intelektualnog vlasništva u pripremi je nekoliko patenata koji će uvesti značajne promjene u provođenje ispitivanja vrtložnim strujama i ultrazvukom - zaključio je Ante Bakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 15:06