VJEČNA DILEMA

IMATE PENIS MANJI OD PROSJEKA, U PANICI STE? Znanstvenici imaju odgovor na pitanje: što je točno normalno

 Thinkstock

Znanstvenici su istražili koja bi veličina muškog spolovila bila 'normalna' i otkrili da je prosječna dužina penisa u erekciji 13,12 centimetara. Istovremeno, dužina opuštenog penisa iznosi 9,16 centimetara, a 13,24 centimetara ima opušteni, ali nategnuti spolni ud.

Vodeći autor istraživanja dr. David Veale sa londonskog Instituta za psihijatriju, psihologiju i neuroznanost izrazio je uvjerenje da će ove mjere pomoći liječnicima na uvjere većinu muških pacijenata da je veličina njihova spolovila normalna.

Drugačiji pogled na ovu vječnu problematiku nudi novinar britanskog Independenta, koji smatra da je pravo pitanje hoće li ovo istraživanje ikome donijeti uvjerenje i je li doista korisno.

Ističe kako mnogi muškarci provedu značajni dio života u dubokoj tjeskobi zbog veličine penisa, pa više ni sami ne znaju u što da vjeruju. Toliko je različitih pogleda na tu temu i argumenata oko kvalitete i interpretacije dostupnih podataka.

Znanstvenici se nadaju da bi nova analiza mogla pomoći muškarcima koji pate od kompleksa veličine penisa, ali što je sa onima koji su izvan tog okvira.

- Bez obzira na to koliko se istraživanja provede o prosječnoj veličini spolovila, vaš penis ostat će iste veličine. Imate ono s čim ste se rodili - rekao je Graham Goddard za Independent.

- Hvala Bogu! Nikada nisam želio biti poseban. Ono što imamo uvijek će biti posebno i normalno, u isto vrijeme, izjavio je Carl Chamberlain, koji nikada nije imao razloga za tjeskobu zbog veličine.

- Uvijek će postojati opsesija oko veličine penisa. Neke će muškarce novo istraživanje umiriti, ali mislim da bi naglasak trebao biti na tome da slavimo različitosti, a ne da gubimo vrijeme istražujući što je normalno, kaže Christine Adams nudeći žensku perspektivu ovog problema.

Sarah-Jane Miller smatra da ovakva rasprava nije zdrava.

- Tko ide okolo i mjeri ovakve stvari? Liječnici? Tinejdžeri?

Stvarnost je takva da muškarci koji pate od tjeskobe zbog 'prosječne' veličine penisa ne bivaju shvaćeni ozbiljno i ne dobiju pomoć kakvu bi trebali. Normalno je također i uvredljivo. To bi značilo da su dečki izvan tih okvira nenormalni, a to uopće nije zdravo.

Također, morali bi se zapitati, obzirom da na svijetu živi oko 7 milijardi ljudi, kako možemo očuvati vlastiti identitet, osobnost, ljudskost... Jedini način da to postignemo je da prepoznamo i slavimo stvari koje nas čine jedinstvenima. Bez obzira na to radi li se o zakrivljenom nosu, zaokruženom trbuhu ili malom penisu.

Konstantno poređenje tjera nas da odbacujemo stvari koje nas čine posebnima i sprečava nas da zavolimo sebe. Na taj način ne možemo naučiti voljeti druge, istiće novinar Independenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 00:44