OTKRIĆE U AMARNI

FOTO: MODA IZ DREVNOG EGIPTA Arheolozi pronašli lubanju žene staru 3300 godina sa 70 ekstenzija kose

 Jolanda Bos and Lonneke Beukenholdt

Ekstenzije za kosu možda se sada čine kao modni trend, no izgleda da on postoji puno više nego što smo mislili, a to dokazuje nedavno otkriće u Egiptu.

Naime, tamo je pronađena lubanja žene koja je živjela prije 3300 godina, a na njoj je bilo čak 70 ekstenzija još uvijek čvrsto prikačenih.









- Kosa je najvjerojatnije ukrašena nakon smrti žene, a prije pokopa - kazala je Jolanda Bos, arheologinja koja radi na projektu Amarna, za LiveScience.

- No, vrlo je vjerojatno da su ovakve frizure kao i ekstenzije žene u Amarni nosile svakodnevno - objasnila je.









Jolanda Bos jedna je od brojnih istraživača koji istražuju drevni grad Tell el-Amarna, koji je bio glavni grad tijekom vladavine faraona Eknatona, takozvanog 'kralja heretika', koji je pokušavao vjerskom reformom ukinuti mnogoboštvo i nadomjestiti ga monoteističkom religijom boga Sunca Atona, želeći oslabiti utjecaj bogatog i moćnog svećenstva naklonjenog vrhovnom bogu Amonu.

Grad je napušten nakon faraonove smrti 1332 prije Krista, a naredni vladari pokušali su ga izbrisati iz zapisa. Ipak, Amrana je danas riznica za arheologe koji traže uvid u život u ovom kratkom periodu Egipta.









Ova lubanja s ekstenzijama jedna je od 28 otkrivenih na kojima se još nalazi kosa. Arheologinja Bos kazala je kako je većina žena bila na kratko ošišana no da postoje razni stilovi frizura poput pletenica, a da je jedna imala i kanom obojenu prosijedu kosu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 18:34