EKSKLUZIVNO U JUTARNJEM

Finale šestog Laboratorija slave: Pobjedu odnijela studentica kemije prezentacijom o gladi

 Foto: Emil Čančar

ZAGREB - Kao i proteklih šest godina, u organizaciji hrvatskog ogranka British Councila i potpore Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, održano je finale natjecanja FameLaba. Ove je godine sudjelovalo 12 natjecatelja – studenata preddiplomskih, diplomskih i postdiplomskih studija.

Teme su bile raznolike i iz svih područja znanosti. Natjecatelji su imali do tri minute na raspolaganju da uz što manje rekvizita zanimljivo predstave svoje prezentacije. Stručni četveročlani žiri najviše je bio impresioniran prezentacijom Dubravke Stražić, studentice kemije zagrebačkog Prirodoslovno – matematičkog fakulteta. U prezentaciji naslovljenoj „Miris gladi“, na vlastitom je primjeru anegdotom o dječaku koji joj se sviđao objasnila što se događa kada tijelo gladuje i navela razloge protiv izgladnjivanja u svrhu mršavljenja.

Naime, pretjeranim gladovanjem, zadah joj je poprimio miris acetona i u ključnom trenutku je propao poljubac s mladićem. Pomalo neugodna situacija inspirirala joj je prezentaciju i ujedno osigurala plasman na međunarodni FameLab koji se održava u britanskom Cheltenhamu. Ushićena Dubravka za Jutarnji je rekla kako pobjedu nije očekivala jer, kako kaže, ostale su prezentacije bile jako dobre. Komentiravši svoje sudjelovanje na britanskom FameLabu rekla je: „Prezentacija tematski ostaje ista, samo je naravno na engleskom, možemo eventualno malo to doraditi.“

Drugoplasirani Đorđe Pojatić imao je vizualno najatraktivniju prezentaciju u kojoj je objašnjavao određivanje krvnih grupa, a treće mjesto zaradila je prezentacijom o bioluminescenciji Meri Bilan.

Natjecanje je moderirao poznati voditelj emisije „Na rubu znanosti“ Krešimir Mišak, a zanimljivu prezentaciju o modernim apokalipsama održao je docent Odsjeka za fiziku PMF-a, dr. Davor Horvatić, inače finalist prvog Laboratorija slave održanog 2007. godine.

Odaziv je ove godine bio velik. Toliko velik da su morali naplaćivati ulaznice, kaže nam direktor hrvatskog ogranka British Councila, Les Dangerfield. Zadovoljan je i natjecateljima, za koje smatra da su bili dosljedni standardu proteklih natjecanja. Nema posebih planova za sljedeći Laboratorij slave. Dangerfield kaže kako je najbolje pustiti stvari da se polako razvijaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 20:22